Блокчейн-Демократія в Україні


У відбірковій підгрупі на Чемпіонат світу з футболу, в якій збірна України безвольно посіла 3-є, непрохідне місце, 1-е місце зайняла збірна Ісландії.

Команда невеликої острівної держави, з населенням всього в 330 тисяч осіб, вже не перший рік дивує своїми футбольними досягненнями весь спортивний світ. Збірна, де немає переоцінених футбольних зірок, з року в рік виявляється в лідерах європейського і світового футболу.

Гравці збірної Ісландії, які до недавнього часу були любителями, і поєднували футбол зі своїми основними професіями, грають заради своєї країни, своїх співгромадян, і своїх сімей. Грають, борються, віддаються кожній грі, і отримують за це неймовірну підтримку ісландських уболівальників, які складають, практично, 90% всього населення.

І, в цьому дух країни, яка кілька років тому, за рахунок активності народу, за рахунок його громадянської позиції, за рахунок механізмів прямої демократії, зуміла з економічно і соціально відсталої держави перетворитися в високорозвинену, з одним з найвищих в світі показників «індексу щастя населення ».

Фінансова криза 2008 року однією з перших в Європі вдарила по Ісландії.

Обвалення економіки Ісландії було спровоковано накопиченням трьома найбільшими банками країни Landbanki, Kapthing і Glitnir високого боргу в іноземній валюті. Головними кредиторами виступали британці і голландці. У 2007 році зовнішній борг Ісландії досяг 900% від ВВП.

Крах світових кредитних ринків привів до банкрутства всіх трьох банків, а, по суті, всієї країни. Уряд пішов у відставку, в 2009 пройшли вибори. Новий уряд спочатку погодився слідувати вимогам МВФ і виплатити за 15 років борги приватним банкам Великобританії (2,35 млрд. Фунтів) і Нідерландам (1,32 млрд. Євро).

Але, проти виступив народ, почалися великі протести, і влада змушена була під тиском прислухатися до виборців. Був оголошений референдум, на якому 93% жителів відмовилися виплачувати борги своїх банкірів. МВФ заморозив кредитування, Євросоюз погрожував санкціями. «Нам говорили, що якщо ми не приймемо умови міжнародного співтовариства, то станемо північній Кубою. Але якби ми погодилися, то стали б північним Гаїті », — констатував пізніше президент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон.

Громадяни Ісландії змусили до відставки прем'єр-міністра і весь уряд, який був замішаний в махінаціях.

У 2010 році народом була обрана асамблея для написання нової конституції, щоб уникнути залучення в чергову банківську позику. Було обрано 25 осіб, які не мали ніяких політичних зобов’язань, які не були членами політичних партій. Єдиним критерієм для кандидата — підтримка, як мінімум, 30 громадян країни. У число цих 25-ти чоловік увійшли юристи, журналісти, студенти, та просто інтелектуали. Конституція писалася прямо в Інтернеті. Установчі засідання проводилися онлайн, громадяни могли залишати свої коментарі і вносити пропозиції. Пізніше вона була прийнята на референдумі.

Таким чином, ісландці, проявивши політичну волю і громадянську позицію, завдали істотного удару по всій номенклатурній системі, пов'язаной сталевими канатами зі світовими фінансовими акулами, олігархічними угрупованнями і спекулянтами.

Ісландія — одна з перших сучасних держав, яка продемонструвала всьому світу можливості ПРЯМОЇ НАРОДНОЇ ДЕМОКРАТІЇ.

Це, з одного боку, лякає сьогоднішню політичну номенклатуру в багатьох країнах світу, з іншого боку, дає приклад для наслідування народам цих країн, що дозволяє їм самим стати реальними управлінцями своїх держав.

Україна, в нинішніх політичних і соціальних умовах, може стати ще одним, дуже важливим, прикладом в світі, де механізми прямого народовладдя стануть платформою для зміни сучасних засад політико-соціальних підходів в управлінні державами.

Сьогодні, в нашому світі розвинутих інформаційних технологій, вже не потрібно придумувати механізми прямої демократії. Вони вже існують. Це — блокчейн-технології, що дозволяють кожному громадянину своєї країни безпосередньо брати участь в управлінні своєю територіальною одиницею, і державою в цілому.

Ідея технології блокчейн максимально проста — це величезна база даних загального користування, яка функціонує без централізованого керівництва. Тобто, кожен учасник цієї бази, має можливість аналізувати всю інформацію, що знаходиться в цій базі, і може бути активним учасником її змін. Причому, інформацію, занесену в базу, ні знищити, ні змінити, заднім числом, не можна.

Вибори депутатів до місцевих та до Верховної Ради — немає проблем, — голоси всіх повноважних виборців будуть зафіксовані, їх змінити, або анулювати, вже неможливо. І, в будь-який момент, будь-який громадянин може перевірити правильність підрахунків голосів.

Ми мучимося з виборністю суддів, не довіряємо Системі, яка висуває і стверджує суддів різних рівнів. Будь ласка, технологія блокчейн дозволить робити це нам самим.

Вибори мерів, Президента країни. Ми не знаємо, — чи правда те, що за них проголосувало вказана кількість виборців. Ми не впевнені в справедливості дуже тенденційних і суб'єктивних комісій підрахунку голосів.
Технологія блокчейн дозволяє здійснити перерахунок голосів кожному з нас, і в будь-який момент.

Більш того, будь-який обраний функціонер, будь-який призначений чиновник, може бути знятий зі своєї посади нами, досить того, що б за це проголосувало в базі, припустимо, 50% від числа його виборців.

Більш, більш того, із застосуванням загальнодержавної бази блокчейн, до якої підключений кожен громадянин нашої країни, можна багато, стратегічно важливих для держави рішень, приймати всім народом. Ось вам — загальнонародний референдум.

Ось це — дійсно пряма демократія.

І грошей витрачати на кожні вибори, як це відбувається сьогодні, стільки не потрібно.

Інформацію в системі блокчейн неможливо підробити. Тому, що інформаційна база знаходиться у кожного її учасника. І, тому, ця технологія може стати унікальною для розвитку нових (старих) принципів управління державою.

Ви скажете — утопія…

Але, ще кілька десятків років тому «відкрити мишкою вікна в телевізорі», теж вважали утопією.

Нет комментариев