Заробітчани, Порошенко, Іспанія


Порошенко відвідав з офіційним візитом Іспанію. Напевно, візит був запланований набагато раніше, так як пан Порошенко зустрівся з Педро Санчесом, який тільки меньше як два тижні несподівано для іспанців і також, думаю, несподівано для себе, став президентом іспанського уряду. Зараз Іспанія перебуває у перехідному періоді, коли старі міністри ще не пішли, але вже не мають повноважень, а нові ще не призначені. Думаю, гіршого моменту для візиту важче було знайти.

Так що у мене складається враження, що то був більше візит для українських ЗМІ ніж для користі України. Щоб мати якісь результати від цього візиту, його було краще відкласти на кілька тижнів, щоб уряд Іспаніі почав повноцінно працювати.

Завжди, коли відбуваються такі візити, журналісти, репортери намагаються робити порівняння: наш або наша та їхній та їхня. Пригадуєте, як недавно світ порівнював сідниці дружин Макрона та Трампа.

У порівнянні королеви Іспанії Летіції та пані Порошенко, мені здається, переможиць не було: обидві гарні, одягнені зі смаком. Одна молодша, інша старша. Президент же наш зі своїми зайвими кілограмами явно програв високому стрункому іспанцеві.

Але я хочу порівняти не тільки фото. Я хочу порівняти глибше: людські якості.

Іспанія щодо інституту монархії поділена. Одні іспанці підтримують ідею монархії, інші не хочуть утримувати цю дорогу прикрасу. Королю Феліпе та королеві Лєтіції доводиться робити багато зусиль, щоб монархія не втрачала прихильників. Тим більше, що іспанське суспільство теж постійно стрясають корупційні скандали.

Одна з дочок старого короля Хуана Карлоса Крістіна недавно мусила проходити через допити у суді за корупційну діяльність її чоловіка Іньякі Урдаргаріна( відомого у минулому гравця баскетболу). Сім’я короля припинила стосунки з сестрою Крістіною. Тільки королева мати продовжує провідувати сім’ю дочки, щоб побачити онуків. Крістіну та її дітей вилучено зі списку престолонаслідування.

Старий король Хуан Карлос також не є святим. Обіймаючи почесну посаду у товаристві Іспанії по захисту тварин, король поїхав до Африки на полювання і вбив там величезного слона. Фото з королем та слоном з’явилось у інтернеті. У Іспанії знявся такий ґвалт, що король, який пошкодив собі ногу на тому полюванні і змушений був лягати на операцію, під час виписки з госпіталя на пресконференції сказав на всю Іспанію такі слова:” Я дуже шкодую, що так сталося. Це більше не повториться”. Мені, яка теж обурювалась вбивством слона, стало на хвильку шкода старого хворого короля.

Думаю, що саме оці дві історії з зятем і слоном змусили короля зректись престолу на користь сина Феліпе.

Син Феліпе розмовляє іспанською без акценту, освіту отримав у Іспанії. Тільки останній рік середньої школи він навчався у Канаді і мастер також здобув не в Іспанії, а в США. Впевнена, що дочки короля Софія і Лаура основну освіту здобудуть в Іспанії. І дочкам короля не прийде в голову одягнути футболки з якимось іншом прапором окрім іспанського. Вони це не подумають, а якщо подумають, то їм підкажуть, що так не можна.

Королева Лєтіція іноді перешиває свої раз одягнені на офіційні церемонії плаття. Про це знають іспанці, і, думаю, це їм подобається. Лєтіція іноді купує собі та дітям одяг у іспанському відомому магазині Zara. Як тільки іспанки взнають, яку саме модель купила Лєтіція, ту модель миттєво розкуповують. У Zara можуть дозволити купувати одяг УСІ іспанці.

Феліпе і Лєтіція іноді ходять у кіно без охорони. Лєтіція тільки одягає темні окуляри. Відпочивають королі на іспанських островах. Також відпочивають на невеличкій яхті. Відпочинок, який дозволяють собі іспанські королі, доступний представникам середнього класу Іспанії, до якого входить велика частина іспанського суспільства.

Коли пан Порошенко їздить по Європі, він зустрічається з українською діаспорою. Можливо, це була б добра традиція, якби ця діаспора не припиняла збільшуватись. Увесь час, коли пан Порошенко був частиною української влади, кількість заробітчан тільки збільшувалась. Це схоже на те, коли хтось скривдив когось, а потім би йшов до нього у гості. Що може сказати Порошенко українцям- заробітчанам? Сказати, що зарплати в Україні щороку стають все більш жебрацькими? Сказати, що утримування батьків заробітчан і надалі буде на плечах заробітчан? Сказати, щоб заробітчани шукали і готували місця для тих, хто вже пакує валізи в Україні? Сказати, що Карпати приїдуть самі у Європу до заробітчан у вигляді меблів та паркетів, що бурштину в Україні залишилось ще на кілька намист для пані Порошенкової?

І саме прикре, що після візиту Порошенка серед заробітчан починаються сварки: одні радіють, що змогли приторкнутись до царської особи, а інші зляться за те, що хтось не бачить зв’язку між зростанням статків президента і між війною, яка йде на користь можновладцям і президентові; не розуміють, що все більша кількість українців йде галай світу з-за нашої ненажерливої влади.

Панові президентові треба поменьше їздити з візитами, так як сморід корупції тягнеться за ним шлейфом як дим за російським авіаносцем “Адміралом Кузнєцовим”. Не треба вже витрачати державні гроші на офіційні візити: імідж українсько президета вже не може відмити ніякий візит.

1 комментарий