Українці бояться майдану більше, ніж війни, – Давоський звіт


Глибока соціальна нестабільність – основний ризик для України. А енергетичний шок виявився імовірнішим за війну. Про це свідчить щорічний індекс регіональних ризиків від Всесвітнього економічного форуму.

Давоський форум щороку оцінює ризики ведення бізнесу в кожному з регіонів. І цього року доповідь присвячено восьми регіонам: Європі, Євразії, Північній Америці, Близькому Сходу з Північною Африкою, Східній Азії, Латинській Америці, Південній Азіє і Чорній Африці.

Фактично сьогоднішні показники – результат влади минулих 5 років. Змінити ситуацію на краще – прямий обов'язок нового керівництва країни.

Незважаючи на євроінтеграційні зміни, які парламент вніс до Конституції, наша країна все ще не входить до європейського регіону в цій доповіді.

Європейські країни мають загалом схожі основні ризики. У трійці лідерів у регіоні – кібербезпека, фінансова мильна бульбашка і війни між країнами. Також до п'ятірки топ-ризиків увійшли ціновий шок на енергоресурси, а також фіскальні кризи.

Кібербезпеку визнано головною загрозою в ключових європейських економіках: у Франції, Великій Британії, Італії та Німеччини. Того, що фінансова мильна бульбашка лопне, більше від інших бояться на Кіпрі, в Естонії, Литві, Португалії та Швеції. А поляки цьогоріч найбільше побоюються війни.

Нашу країну в доповіді ВЕФ віднесено до євразійського регіону. Ми тут разом з Росією, Вірменією, Азербайджаном, Грузією, Казахстаном, Киргизстаном, Молдовою і Таджикистаном. Одразу з приводу умовних «пунктів» у країни в певному ризику: що більше пунктів, то ризик гостріше. Наприклад, 1 – ризик відсутній, а 100 – це дуже погано.

Тепер до справи. Українські підприємці стурбовані поглибленням соціальної нестабільності. Цей ризик є першим не лише для України, але й для Угорщини, Словаччини, Болівії, Кот-Д'івуару, Ель-Сальвадору і Гаїті. Але не поспішайте радіти, дивлячись на сусідство з Угорщиною чи Словаччиною. За рейтингом соціальної нестабільності Словаччина набрала 37 пунктів, а Угорщина – 38. Натомість, Ель-Сальвадор, як і Україна, набрали по 51 пункту. Наш показник вдвічі перевищує середній по світу.

Та й не соціалкою єдиною. Друге місце в ключових ризиках України – це енергетичний ціновий шок. Цей ризик пов'язаний зі світовими стрибками цін на енергоресурси та невизначеністю на ринку. Справи в Україні посилює неясність у питанні транзиту російського газу. Середній показник по світу — 27, а у нас — 49 пунктів. Подібний показник, для порівняння, має Тринідад і Тобаго. Щоправда, ця острівна держава обійшла Україну на два пункти.

А трійку головних ризиків замикає ймовірність відкритої війни. Майже 31 пункт. Я вище писав, що в європейському регіоні війни найбільше побоюються в Польщі – 52 пункти. Зверніть увагу, в Польщі рівень ризику війни перевищує рівень соціальної нестабільності в Україні. До речі, війну як «ризик» менше розглядають у Росії. Північний сусід України набрав тут 47 пунктів. Менше з тим для Росії війна – головний ризик, а для України – третій.

До п'ятірки головних ризиків для України входять ще ймовірність, що відмовить критична інфраструктура, відбудуться фіскальні кризи і, як наслідок, зросте безробіття.

Не лякайтесь, що в Україні нібито все погано і кругом «зрада». Ми можемо пишатися, що Україні майже не загрожує нездатність єдиного держуправління. У цьому параметрі ми значно випереджаємо середній світовий показник: 11.7 в Україні проти 24.2 пункту у світі. Також Україну не лякають ризики відсутності питної води і продовольства. Ну, як не лякають… Поки землю не дозволили продавати іноземцям, ясна річ.

Важливо розуміти, що опитування проводили серед керівників підприємств у 141 країні. ВЕФ попросив, щоб 12 879 респондентів вибрали з 30 ризиків найбільш актуальні для країни, в якій вони працюють.

Нет комментариев