Заради спільної перемоги: як український бізнес допомагає побороти епідемію COVID-19



Людство та небезпечні епідемії йдуть пліч-о-пліч всю історію цивілізації. Але для кожного покоління новий спалах хвороби стає серйозним викликом. Так, завжди мова йде про жертви, але водночас пандемії щоразу дають поштовх для наукового прогресу, об’єднують людей, показують наскільки цінним є кожне людське життя.

Ще півроку тому ми не уявляли, як сильно у 2020 році зміниться суспільний ландшафт, і які нові виклики стануть перед нами. Українці, як ніхто, знають значення слова «криза». Може здатись, що ми перманентно живемо в ній. Може здатись, що це опустило би нам руки, загнало в глибоку депресію цілий народ. Але ми, як ніхто інший, знаємо, як важливо допомагати та підтримувати один одного в найскладніший час.

Епідемія коронавірусу справді сколихнула весь світ. Падіння ринків, бірж, глобального виробництва, ще й на фоні невідомої смертельної хвороби вдарила по всім без винятку.

Єдині, кому від цього стало краще – мабуть, «венеційські» дельфіни. Україна, яка так і не встигла, як слід оговтатись від попередньої кризи, з головою пірнула в нову. І український бізнес, як, в цілому і світовий, також відчув новий удар, тільки-но починаючи вставати з канваса.

В той момент, коли наша країна відчула всю слабкість перед пандемією, українські підприємці з перших днів почали надавати свою допомогу. І всі ці два місяці не зупиняються ні на день.

Так, компанія «Нова пошта» виділила для боротьби з вірусом 25 мільйонів гривень, та щодня допомагає з дистрибуцією допомоги для малозабезпечених верств населення. Логісти компанії безкоштовно доставляють продуктові набори для тих, хто через епідемію перебуває у скруті. Продуктові мережі «Новус», «АТБ» та «Сільпо» не тільки закуповують продукти харчування та першої необхідності, а й закуповують медичне обладнання, захисні костюми, тести для діагностики хвороби.

З початком епідемії найгострішою для українських медиків стала проблема з оснащенням медзакладів країни апаратами штучної вентиляції легень. І коли весь світ відчув дефіцит цих апаратів, коли навіть розвідки країн полюють на устаткування для ШВЛ, український бізнес мобілізувався і став закуповувати апарати для українських лікарень.

Так, агроіндустріальний холдинг «Миронівський хлібопродукт» виділив 15 млн грн на боротьбу з коронавірусом у Вінницькій області. «МХП» закупив 19 апаратів штучної вентиляції легенів для всіх лікарень регіону, в яких є інфекційні відділення. також для Ладижинської міської лікарні, Тульчинської та Тростянецької районних лікарень будуть здійснені закупки засобів індивідуального захисту. На Черкащині «МХП» виділив 14 млн грн на боротьбу з епідемією – вони також були спрямовані на першочергове медичне обладнання для місцевих лікарень. Загалом МХП Юрія Косюка передав 84 млн грн на боротьбу проти коронавірусу.

Ще одна проблема, яка гостро постала перед Україною – відсутність тестів для діагностики COVID-19. На перших етапах не було можливості виготовляти системи тестування хвороби, і їх треба було шукати за кордоном. І тут на допомогу медикам знову прийшов соціально відповідальний бізнес. Наприклад, на початку тижня у Черкасах можна було робити не більше 500 ПЛР-тестів на добу на старенькому апараті. Тепер цей показник потроїли, оскільки МХП передав Черкаській обласній лікарні новий апарат, який аналізує щодня сотню ПЛР-тестів.

Крім того, Фонд Ріната Ахметова і компанія «ДТЕК» передали до Дніпропетровського обласного лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України аналізатор ПЛР-тестів на коронавірус і такі ж аналізатори отримали від Фонду Маріуполь і Київ. Також фонд Ріната Ахметова і компанія ДТЕК передали Львівському обласному центру екстреної медичної допомоги 4 625 експрес-тестів для виявлення COVID-19. Ще 3 400 тест-систем отримали їхні колеги з Івано-Франківська. 30 000 експрес-тестів отримали від ДТЕК лікарні Луганської області.

Сумарно від компанії ДТЕК, Фонду Ріната Ахметова, інших компаній групи «СКМ» на боротьбу з епідемією направлено 300 мільйонів гривень. Лікарні всієї країни отримали 300 тисяч експрес-тестів на коронавірус, 200 апаратів штучної вентиляції легенів.

Перераховувати соціально відповідальних підприємців можна ще довго. Можна сумувати сотні мільйонів гривень, переданих на підтримку вразливих верств населення, лікарень, медиків. Можна сумувати сотні закуплених апаратів ШВЛ, тисячі й тисячі тестів для діагностики коронавірусу. Згадувати, як служби таксі та звичайні водії безкоштовно возять медиків на роботу тоді, коли це не в змозі зробити громадський транспорт. Та головне, що хочеться сказати: український бізнес, волонтери та активна громадськість показали свою єдність та відповідальність перед своєю країною, готовність допомагати та підтримувати. Вони показали, що складнощі – не відмовка, і в найскрутніший час завжди допоможуть своїй країні.

Нет комментариев