Злодії поза законом" – Рада ухвалила закон, який посадить "авторитетів"


Народні депутати підтримали президентський законопроект, який дозволить карати кримінальних авторитетів – так званих «злодіїв у законі». Зелені кнопки натиснули 236 нардепів зі «Слуги Народу», «Батьківщини», ОПЗЖ, Партії «За майбутнє» та групи «Довіра». Також законопроект підтримали шестеро позафракційних депутатів.

Тепер злодії в законі сядуть у в'язниці терміном до 15 років, а за створення злочинної спільноти – об'єднання банд сісти доведеться на 20 років.

Після того, як у Грузії, а потім і в Росії ухвалили закони проти авторитетів злодійського світу – їм довелося тікати за кордон. Багато хто з них поїхав до України і фактично перетворив країну на одну велику «малину».

Саме в Україні організовували «сходки» та курирували діяльність банд по всій СНД. При цьому до авторитетів зверталися, щоб вибити борги, вирішити інші слизькі питання, які межують із законністю. Існує інформація, що без схвалення злодійських авторитетів не обходилося жодне замовне вбивство в Україні.

Номінально в Україні покарати злодіїв у законі було неможливо. Адже формально вони не вчиняли злочини самостійно. Вони зазвичай зберігали кримінальні гроші, координували: хто і з якої сфери братиме данину, де можна грабувати, а де не можна, кого можна вбити, а кого ні. Наразі у правоохоронців з'явиться реальна можливість вичистити країну від цієї ракової пухлини. Раніше президенти побоювалися злодіїв не менше, ніж олігархів. Адже й ті й інші могли реально змістити будь-якого президента.

Наразі ситуація зміниться і злодіям у законі доведеться шукати собі новий притулок. Виявилося – потрібна була лише політична воля.

До законопроекту було багато питань і був ризик, що поліція приписуватиме «авторитетність» людям, які не причетні до кримінального світу. Проте законопроект у цьому плані доопрацювали. Поліції потрібно буде довести, що конкретний підозрюваний справді впливає на координацію злочинної діяльності.

Нет комментариев