Переселенці з Донбасу вже думають про вибори?


Чи колишні регіонали вже рахують, скільки гречки треба запасти?

Дивилась сьогодні новини і почула, що переселенці з Донбасу, а їх є 1,5 мільйони людей, вимагають надати їм можливість голосувати на виборах. Навіть бігборди на вулицях з’явились.(не знаю чи вірно написала «бігборди»). Дуже мені цікаво, як то небагаті переселенці вже й на бігборди заробили? Хто так подбав про їхні інтереси: Ахмєтов, Недільский, партія «За життя»? Хто так дбає про інтереси переселенців?

Голосування громадянам України гарантує Конституція. Але ситуація в Україні зараз така, що потрібно добре подумати, як діяти у ситуації війни. Півтора мільйони голосів, то є багато голосів. Ми знаємо з різних джерел інформації, що серед переселенців з Добасу є люди, які знайшли собі роботу, дехто зайнявся якоюсь справою. Люди прижились на новому місці. Але поряд з тим, ми часто бачимо, що переселенці, хоч і приїхали жити у мирну Україну, ментально продовжують бути з Донбасом. Живучи на мирній території, вони співчувають ополченцям, вважають українських вояків вбивцями, не вчать мови, наполягають на своєму праві не знати української.

Я живу в Іспанії. Одного разу до мене на квартиру на кілька тижнів попросилась одна кримчанка. Вона була приємною співрозмовницею, акуратною квартиранткою. Як це завжди буває, зайшла мова про Україну, про вибори. Вона була за Януковича, а я за іншого, вже не пам’ятаю кого. Вона ж мені на мої аргументи сказала: «Все равно от вас ничего не зависит. Ми вибираем». Сказала, як відбрила.

Україна тепер не матиме голосів кримчан, частини голосів жителів окупованої території і також голосів тих, що виїхали до Росії. Здавалось би, що тепер вже МИ будемо обирати. Але вже є сили, які прораховують майбутні кроки і вже прикидають, скільки ж вони наберуть голосів. Он вже й на бігборди розщедрились. І ці сили знають, що більшість з тих півтора мільйонів голосів знову проголосують за тих, за кого вони й раніше голосували. Ось такий розклад.

Так що українцям треба знову думати, що робити. Як так зробити, щоб ті, хто не противився війні, знову за війну не проголосували. Треба теребити депутатів, робити пропозиції, щоб не було пізно. Бо вороги України не сплять і вже плетуть нове павутиння.

Можливо, треба перевірити усіх переселенців, чи не вбивали вони наших вояків, чи не підтримують сепаратистів? Крім того, кордони України тільки для Саакашвілі пильно охороняються, а для сепартистів у нас широко відчинені ворота. Чи не понаїжджають на вибори всі антиукраїнці, всі вороги. Знаючи наших силовиків, суддів, депутатів, нічого доброго від виборів очікувати не варто. Тому, думаю, треба було б заборонити переселенцям з Донбасу на якийсь час участь у виборах. Тільки коли закінчиться війна, коли можна буде зробити перевірку усіх жителів, тоді тільки дозволити тим, хто не підтримав сепаратизму, приймати участь у голосуванні. А зараз Україна, яка вже втратила стількох своїх синів і дочок у цій війні, не може дозволити собі ризикувати життям тих, хто у цій війні вже стільки втратив. У нас війна. Під час війни не всі демократичні норми можуть діяти.

Коли я узимку 2005 року приїхала до України і хотіла прийняти участь у голосуванні, то голова виборчої комісії — член партії регіонів, знаючи, що я голосуватиму за Ющенка, відмовила мені у праві голосування, хоч я ніколи не виписувались з батьківської хати і нікуди не подавала офіційної заяви про те, що не живу в Україні.

Мені довелось писати заяву на дозвіл. Хоч не було ніякої війни, регіонали вміли «робити» вибори. Зараз же йде війна, і українці мають навчитись боротись як із зовнішнім ворогом так і з п'ятою колоною, яка часто і не ховає своїх сепаратистських поглядів.

Нет комментариев