Чи не зажадають німці, щоб українці й їх назвали по-іншому?


Чи не зажадають німці від українців іншої назви?

Мене завджи цікавлять приказки, рідковживані слова. Коли я вчилась в університеті, то на лекції з мовознавства була здивована тим, що, виявляється, українці свого часу називали людей, які говорили незрозумілою їм мовою, німцями, тобто німими. Логіка у наших пращурів була: якщо ти не розумієш мови людини, то людина для тебе є німою. Ми зараз просто не бачимо, що назва німців у нашій мові несе явний негативний відтінок. І я себе запитую: чи не зажадають німці, щоб ми заборонили вживати слово “ німці” і назвали б їх хоча б “ говорунами” чи “ германцями”?

Давно відомо, що більш запеклими ворогами є ті, хто живе за найближчим парканом.

Живучи у Іспанії, я довідалась, що іспанці мають негарну назву для своїх сусідів арабів. Вони їх називають moros. Це слово має яскраво виражений негативний відтінок. Араби більше 800 років були завойовниками Іспанії. І, напевно, назва moros саме тоді закріпилась за ними. Одні мовознавці говорять, що це слово походить від назви Мавританія. Так як шовінізм у цивілізованих країнах не в моді, то інші мовознавці припускають, але не стверджують, що moros має той самий корінь, що й ожина, той самий корінь, що й великі темні губи, тобто іспанці називали і називають арабів і до тепер такими, які мать колір ожини, або чорногубими. І у кількох містах Іспанії до тепер проходять інсценування середньовічних битв іспанців з морос. І ніхто не думає про те, що мароканцям чи алжирцям може не сподобатись їхня назва. Новообрані іспанські прем'єр-міністри, як правило, перший візит роблять до Мароко, Іспанія має тісні економічні зв'язки з Мароко, але слово морос ніхто не відміняє.

Вивчаючи іспанську, я знайшла у ній слово judia. Це слово означає “в'юнка квасоля”, у нас таку квасолю називають “ пастаї”, “лопаткИ”, може, ще якось. Це квасоля, яка потребує тички, підпорки, щоб рости. Це рослина- паразит.

Пізніше я взнала, що в іспанській мові слово judia має ще одне значення: так називають єврейок. Мені було дуже дивно: квасоля і єврейка. Іспанці десь біля п'ятисот років тому (1492)вигнали євреїв з Іспанії за те, що багато хто з них займався лихварством. Ті євреї, що залишились, змушені були офіційно перейти у католицизм, хоча таємно більшість з них продовжували сповідувати іудаїзм.

Сучасні іспанські політики, щоб трохи залагодити тодішнє вигнання євреїв, пропонують нащадкам, якщо вони зберегли якогось ключа, якийсь документ, якихось свідків, якісь докази, віддати забране майно.

Але ніхто: ні іспанці, ні євреї, не чіпають бідну квасолю і не збираються перейменувати квасолю на біб чи горох.

Також трохи негарна ситуація у Іспанії з монголами. Виявляється, що, коли іспанці( малоосвічені) хочуть назвати когось ідіотом, дурнем, вони часто називають його монголом. З чим це пов'язано, не знаю: чи з тим, що до іспанців колись дійшла слава про жорстокість монголів, або з тим, що діти із синдромом Дауна мають очі, схожі на азіатські? Не знаю.

І дивно: монгольский уряд не просить іспанців називати монголів чінгізханами чи тугрями.

Дісталось від іспанців і шведам. Коли хтось удає, що він чогось не розуміє, то іспанці кажуть, що людина прикидається шведом.
Толерантні шведи з цього приводу трагедії не зробили й далі невтомно підвищують свій рівень життя.

А як у нас? Я досі пам'ятаю, як одна знайма баба Мотря останнім аргументом у сварці зі своїм п'яним чоловіком мала слова: ти турку дурний! У нас турок є синонімом до дурень. Українці не є винятком. Ми такі як і інші народи.

І турки не вимагають від нас, щоб ми їх назвали османцями чи якимись ататюрками.

Монголи, коли когось вважають когось підступною, нещирою людиною, то кажуть, що та людина подібна до китайця.

Що поробиш? Саме з найближчими сусідами найбільше сваришся за курку, теля чи індика. Саме найближчі сусіди тобі частіше стають на твого мозоля, саме найближчі сусіди зазіхають на твоє добро, землю, життя.

Але чомусь тільки одні наші сусіди примусили нас, українців, називати їх іншим словом. Чому наші сусіди не вимагають цього у Німеччини, яка стільки горя, стільки болю їм принесла? Там з їхньою назвою все у порядку? Там нічого не треба вимгати?.. А у поляків та чехів назва підходить?

Чи тому вимагали, щоб допомогти ворогам українців? Якщо вже вимагати, то треба бути послідовними, та вимагати у всього світу. Чи у всього світу не виходить, а у тих, хто багато віків тому прийняв хвилі біженців, яких вигнали з більшості європейських країн, дав місце, не виганяв, то тепер господарям цієї землі треба усістись на голову та ще й ноги спустити?

Негарно.

Нет комментариев