Політичний ландшафт наступної ВР може бути різноманітнішим, ніж тепер


І ще про «партії-міноритарії» майбутнього парламенту: ті, хто має шанс здолати 5% бар’єр, але матимуть не крупні фракції, розширені за рахунок мажоритарників.

Скажімо, в «Української стратегії» В.Гройсмана є певна кількість кадрів і є реальні досягнення Уряду Гройсмана. Цього цілком може вистачити, щоб перетнути 5%.

В «Сили й честі» І.Смешка є доволі якісна легенда і є (принаймні, був – далі побачимо) потужний медійний ресурс. При тому так само порожня лавка запасних і цілком реальний особистий антирейтинг лідера.

В Аграрної партії – 5000 місцевих депутатів, нульовий антирейтинг, реальні кадри, при тому переважно достатня кількість нових облич. Тому АПУ також виглядає цілком спроможною здолати 5% бар’єр і пройти до ВР 9-го скликання.

Крім того, Аграрна партія – це очевидно партія малих міст і сіл, партія тих, в кого влітку – розпал роботи, а не відпустка й море. Тобто, явка серед цих виборців гарантовано буде вищою, ніж серед виборців міст.

Зважаючи, що для проходження в парламент необхідно буде набрати 600-750 тисяч голосів (це якщо брати явку в 40-50%, вищою вона навряд буде) – наявний ресурс АПУ цілком спроможний це забезпечити. Це виходить максимум по 150 голосів, котрі має мобілізувати кожен місцевий депутат від АПУ з 5000.

Тому політичний ландшафт наступної ВР може бути все ж різноманітнішим, ніж тепер – саме за рахунок отаких нових проектів.

1 комментарий