Українці, що забули рідну мову


Медведчуківський пул продовжує смикати нас за мову і ліпити з України «хвошиздський режим». От тільки неочікувано представник того пулу Вячеслав Чечило взяв — і втрапив пальцем в небо: нагадав, що в міжвоєнній Румунії була схожа проблема, і держава визначила її як «румуни, що забули рідну мову». Відповідно, в України проблема аналогічна — «українці, що забули рідну мову». І навіть причину вірно назвав: московська окупація.



Але далі пішла звична пропагандистська брехня Кремля: і одесити — «не українці», і «останні три покоління точно не розмовляли українською»… Ну і правильно: «не треба загострювати», що в таких популярних серед цього пулу творах і анекдотах про Одесу десь до середини 20 ст. «типова одеська говірка» — це український суржик з їдишем. Ще раз: український, не рязанський.

Але за нагадування терміну можна подякувати, годний: «українці, що забули рідну мову». Жодної дискримінації, точна відповідність. широкий простір для маневру державної мовної політики в усіх сферах. Прекрасно.

Нет комментариев