Остання атака російських БПЛА є фактичним стартом зимової кампанії масованих ударів по Україні


25 листопада ворог випустив по Україні рекордну кількість ударних БПЛА – 75 «Шахедів».

За інформацією командувача Повітряних сил Миколи Олещука, із 75 «Шахедів» було збито 74. Основний напрямок удару – Київ. Пуски БПЛА окупанти здійснювали з двох напрямків – Приморсько-Ахтарськ (РФ) та з Курської області Росії. До відбиття повітряної атаки було залучено зенітні ракетні війська, тактичну авіацію, мобільні вогневі групи, підрозділи радіоелектронної боротьби.

Примітно, що в останні місяці російські окупаційні війська стали застосовувати під час атак по Україні переважно безпілотники, тоді як раніше акцент робився на ракети. Такі зміни свідчать про те, що РФ переорієнтовує свою стратегію з ракет на масовані пуски дронів.

Припускаю, що нова стратегія окупантів може використовуватися у майбутньому під час масованих атак по українських обʼєктах критичної інфраструктури.

Дивимося на статистику використання БПЛА за вересень – 503. За жовтень статистика менша, але якщо говорити про активність БПЛА російської окупаційної армії, то за вересень вона вища в півтора раза, ніж попередні показники. Це свідчить про те, що основний акцент РФ буде переносити з крилатих ракет вартістю в кілька мільйонів доларів безпосередньо на масове використання БПЛА.

Варто зазначити, що ці 500 безпілотників обійшлися країні-агресорці в 15 мільйонів доларів. Ця сума становить вартість лише двох крилатих ракет, тому економічна складова для РФ все ж важлива – хоча б в аспекті труднощів із виробництвом крилатих ракет.

Звертаю увагу, що окупанти наразі удосконалюють ті БПЛА, які отримали від Ірану, і ті, що роблять самі, використовуючи там композитні матеріали для світловідбиваючої поверхні. Росіяни покривають «Шахеди» карбоном, який є поглинаючим матеріалом для радіолокаційного сигналу.

Крім того, росіяни перефарбовують БПЛА у чорний колір, аби українській протиповітряній обороні було важче їх збивати. Це певним чином може ускладнити роботу протиповітряної оборони, а саме візуальну прив'язку до цілі мобільних вогневих груп.

Їм треба хоч якісь «перемоги»

Наразі безпосередньо на лінії бойового зіткнення окупанти не досягли бажаного ефекту. Більше того, вони зазнали фактично нищівних втрат у техніці і в живій силі. Утім їм треба хоча б якісь «перемоги» продемонструвати власному населенню. У вигляді «переможних» реляцій будуть повідомлення керівництва окупаційної армії про нанесення чергових ударів БПЛА та ракет по території України. Для окупантів це чи не єдиний можливий сценарій продовження активного характеру війни, який можна продати внутрішньому споживачеві.

Російські окупаційні війська будуть і надалі інтенсифікувати частоту атак з використанням БПЛА і ракет різного типу по території Україні. Для цього ворог має у своєму розпорядженні достатній потенціал.

Заяви ГУР Міноборони про те, що війська РФ використовують уже стратегічний запас по деяких видах озброєння, на жаль, не відповідають дійсності. Окупанти, на жаль, мають у достатній кількості як іранські безпілотники, так і крилаті ракети. На підтвердження цієї тези New York Times наводить оцінку від британської групи Conflict Armament Research, датовану ще листопадом 2022 року. За оцінкою експертів, для ракетних обстрілів України у листопаді 2022-го противник використовував Х-101, виготовлені у жовтні 2022 року. Це означає, що вже у листопаді 2022-го стало зрозуміло, що Росія може продовжувати виробництво крилатих ракет великої дальності, не зважаючи на весь комплекс санкцій.

Зміна підходів

Варто говорити про те, що з початку травня поточного року російські окупанти суттєво змінили характер і підхід до атак по території України. Зараз вони комплексно підходять до питання ураження визначених для себе цілей.

Росія обстрілює українські міста з різних напрямків та за різними траєкторіями, намагаючись вирахувати пробіли в обороні й обійти українську ППО. Спочатку йдуть масовані атаки безпілотниками, а потім – комбіновані із застосуванням крилатих і балістичних ракет.

При цьому на «Шахеди» ми змушені використовувати зенітні ракети, які за своєю вартістю значно перевищують ціну дронів. Враховуючи, що основу нашої ППО досі складають ще радянські системи С-300 і «Бук-М1», то працювати змушені саме ними, хоча і є певний брак боєзапасу.

До того ж ворог використовує іранські дрони у нічний час, що зменшує ефективність використання мобільних груп для їхнього збиття.

Не виключаю, що крім радянської зброї, найімовірніше, в хід іде і західна зброя. А за нею росіяни полюють, оскільки використовують дрони-розвідники, які фіксують місця пуску наших ракет, які вони далі відпрацьовують атаками крилатих і аеробалістичних ракет.

Останні удари – це старт

Утім, варто говорити і про нанесення ударів по енергетичній інфраструктурі напередодні опалювального сезону.

Останні удари ракет і дронів є фактично стартом осінньо-зимової кампанії масованих атак по Україні. Тактика терору проти цивільних продовжиться, і насамперед постраждає енергоінфраструктура.

Росія вдається до масових ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури України – ТЕЦ, ТЕС, трансформатори, розподільчі підстанції тощо. Подібними обстрілами Росія намагається схилити керівництво України до переговорів і політичних домовленостей.

Змушений констатувати, що вже після повномасштабного вторгнення в Україну і посилення економічних санкцій агресор знайшов обхідні шляхи й імпортує електроніку американського та європейського виробництва через треті країни.

За даними розслідування RUSI та Reuters, до 31 жовтня Росія імпортувала електронних компонентів на 2,6 млрд доларів, з яких не менш ніж на 777 млн доларів були вироблені західними фірмами, що фігурують у звіті.

Для припинення російських атак необхідно нейтралізувати випуск такої продукції, яка застосовується для військових цілей. Санкції потребують розширення списку деталей, поширення обмежень на треті країни та більшого контролю за дотриманням заборон.

Тому заспокоюватися і казати, що в них вже немає можливості, – це відверта маячня. Нагадаю, свого часу представники ГУР та РНБО неодноразово наголошували, що «ракет у Росії залишилося на дві-три масштабні обстріли».

Росія продовжуватиме тероризувати Україну ракетами, допоки в неї вистачатиме ресурсу, тож Україні важливо продовжувати укріплювати ППО. Україна отримала нові постачання зброї і боєприпасів, серед них є і нові системи протиповітряної оборони. У середині листопада у Міноборони Німеччини заявили, що Берлін до кінця року поставить в Україну ще дві системи протиповітряної оборони IRIS-Т. А взимку в Україні розгорнуть ще одну систему протиповітряної оборони Patriot, яку передасть Німеччина.
  • 0

Нет комментариев