Планувати треба не бюджет, а Національний дохід


Нічого дивного, що наші плани так і не стають реальністю.
Адже ми плануємо не те, що дійсно важливо для розвитку країни, а те, що легше потім представити, як неймовірне досягнення.
Міністерство фінансів планує не розвиток фінансової системи України, а нескінченне отримання зовнішніх кредитів.
Національний банк України планує не стабільність національної валюти, а рівень інфляції.
Міністерство економічного розвитку планує не цей самий економічний розвиток нашої держави, а її місце в міжнародному рейтингу легкості ведення бізнесу.
Королівство кривих дзеркал…
Не так давно наш уряд ввів «ноу-хау», придуманий для чергового обдурення електорату — середньострокове бюджетне планування.
Проста констатація факту приведення у відповідність рівня бюджетних витрат рівню доходів, екстрапольованого на найближчі 3-и роки, підноситься нам, як революційне відкриття нинішньої влади, що дозволяє зробити нашій країні гігантський стрибок в її економічному і соціальному розвитку.
З таким плануванням ми нікуди не рвонемо, а продовжимо деградувати, проїдаючи неймовірні природні багатства, що незаслужено нам дісталися.
В першу чергу ми повинні почати планувати не бюджет, а щорічне зростання економіки України, обсяг її щорічного ВВП — основного показника рівня економічного і соціального розвитку будь-якої держави.
Ми приділяємо пильну увагу плануванню бюджету, а він, його дохідна частина становить усього 1/3 від розміру нашого ВВП, яка називається публічно розподілюваними державними фінансами. А від нашої уваги приховують розподіл 2/3 ВВП. Ті значні гроші, які непублічно, на розсуд кількох людей в країні, йдуть у довільно обраному напрямку. Найчастіше, не на інвестиційний розвиток держави, а на поповнення офшорних рахунків деяких «щасливих» представників цієї держави. Ось це і є справжня, масштабна корупція.
Справжній прорив в економічному і соціальному розвитку України відбудеться тоді, коли ми почнемо не середньострокове планування бюджету, а довгострокове планування Національного доходу — основної частини ВВП, який є сумою доходів всіх суб'єктів української економіки.
Ось це планування доходів всіх українських підприємств і домогосподарств, і їх справедливий розподіл всередині держави, і є основним завданням будь-якої майбутньої української влади.
І, чим раніше ми це зрозуміємо, і впровадимо, тим раніше Україна почне реально, цивілізовано розвиватися.

Нет комментариев