Відповідь ренегату


Юрій Щербак, колишній дипломат і письменник, заявив: категорично не можна визнавати 30 тисяч солдат російської армії і 700 російських танків на український землі у Донецькій і Луганській областях окупацією, а АТО категорично не можна називати війною.

Бо якщо називати війну війною, то Путін запустить крилаті ракети на Київ і візьме у полон Щербака. Разом із Порошенком.

На початку війни група інтелігентів вимагала зустрічі із Порошенком — щоб він пояснив свою капітулянтську позицію. Була зустріч і було пояснення. З учасників зустрічі із капітулянтською позицією погодився тільки Щербак. Невдовзі він став указом президента головою Шевченківського комітету. Із міністерською зарплатою на дев'ятому десятку років життя.

Така ціна ренегатства. Хоча навряд чи варто дивуватися. Згадалася дружба посла України у Канаді Щербака із вічно п'яним на прийняттях у нашому посольстві послом Росії у Канаді Чуркіним, палка дружба Щербака із тодішнім резидентом ГРУ в Україні, так званим дипломатом Орлом, яким працював послом України в Італії, але був громадянином Росії.

Ренегатство — хвороба вроджена.

Нині легендарна волонтерка Наталя Прилуцька привітала мене із другим Днем народження. Рівно рік тому, 22 березня, на лінії фронту «Авдіївка-Опитне» ми на волонтерському бусику проривалися з-під обстрілів московских танків. Шанс вирватися живими був мінімальний.

Після повернення із війни я написав фронтові нариси «Російська рулетка», коли ми, беззбройні люди, справді гралися у цю рулетку. Я бачив під Авдіївкою те, що я раніше бачив тільки у кіно під Сталінградом:
«Хто там на Печерську каже, що нема війни! Де той сикливий крамар у штабних норах, який розказує смертельні байки про перемир'я. Де твій Мінськ, бузувіре. Іди сюди, Порошенку! Коли я вирвуся звідси, кожного, хто мені скаже, що тут не війна, власноручно вб'ю! Я плюну йому у його генеральську морду і скажу: не називати війну війною — значить програти війну».

Тому плюю у кожну ренегатську морду зі всім фронтовим презирством!

Думаю, Наталка була би не проти, якби ми ще раз зіграли у російську рулетку і взяли із собою на фронт Щербака. Є там війна чи нема? Хоча із ренегатами у розвідку не ходять.

Довідка. Дипломат пояснив, чому АТО не варто перейменовувати в війну, виданню «Gazeta.ua» 19.03.2017.

Українській владі не варто визнавати ОРДЛО окупованими територіями, як і не варто АТО перейменовувати на війну. Таку думку висловив український дипломат і учасник групи «Першого грудня» Юрій Щербак.

Він зазначив, що Росія очікує від України помилкового сигналу, щоб почати повномасштабну агресію, а в очах Заходу звинуватити в цьому Україну.

«Тому всі ці акти і крик про воєнний стан, оголошення Росії чи не війни і перегляд відносин з нею повинні бути дуже виваженими. Ця обережність пов'язана з порадами західних держав, зокрема Німеччини та Ангели Меркель. Вони вчать нас бути дуже акуратними з Путіним», — вважає дипломат.

Він додав, що АТО має залишитися АТО. Україні треба бути обережною і не перетворювати цю операцію на війну. Якщо перейменуємо антитерористичну операцію на війну, Росія направить на нас ракети крилаті, і почнеться третя світова, — зазначив Щербак.

При цьому він додав, що за долю України найбільшими перепонами переживають самі українці, тому «не завжди потрібно слухати європейських радників».

1 комментарий