Аналіз пенсійних законопроектів Гройсмана. Чого очікувати?


Аналіз урядових ініціатив по так званій «Пенсійній реформі» (законопроекти р.№ 6614 – 6617 від 22.06.2017):

1.Запропоновано внести зміни до 30 пенсійних та галузевих законів, де визначені умови виходу на пенсію, а також зміни до 3-х кодексів: Податкового, Бюджетного та Митного.

2.Згідно із поясненнями уряду, зміни пенсійного законодавства націлені на:

-відновлення диференціації розмірів пенсій залежно від отриманого заробітку та страхового стажу шляхом проведення перерахунків пенсій з 01.10.2017 з використання єдиного показника заробітної плати, який використовується для призначення пенсій в 2017 році на рівні 3 764,74 грн. та показника вартості одного року страхового стажу на рівні 1 відсотка;

-перегляд умов перерахунку (індексації) пенсій та здійснювати щорічний перерахунок пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, з якого обчислена пенсія на 50 % росту зарплати в попередньому році та на 50 % індексу споживчих цін;

-зміну механізм відшкодування пільгових пенсій на сплату роботодавцями підвищеної ставки єдиного внеску за працівників, зайнятих на особливо шкідливих та особливо важких роботах за списками № 1 та № 2 на рівні 15 % та 7 % відповідно;

-впровадження єдиних підходів для обчислення пенсій держслужбовцям, науковцям, посадовим особам місцевого самоврядування, прокурорам, працівникам НАБУ та НАЗК;

-звільнити солідарну систему від невластивих для неї видатків, зокрема, від відшкодування доплати до прожиткового мінімуму, від виплати цільової грошової допомоги на прожиття інвалідам війни та учасникам бойових дій, від відшкодування єдиного внеску за працюючих інвалідів на підприємствах УТОС, УТОГ, від видатків на фінансування пільгових пенсій.

3.Планується«зменшити» демографічне навантаження на солідарну систему через фактичне підняття пенсійного віку, бо право виходу на пенсію збережеться:

-в 60 років для осіб, які матимуть 25 років страхового стажу в 2018 році, який щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 року;

-в 63 роки для осіб, які матимутьвід 15 до 25 років страхового стажу в 2018 році, який щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році;

-в 65 роківдля осіб, які матимуть15 роківстрахового стажу, проте не матимуть 16 років (вимога для виходу в 63 року) в 2019 році та, відповідно в 2028 році матимуть 15 років, проте не матимуть 25 років (вимога для виходу в 63 роки).

-Особам, які не матимуть 15 років страхового стажу призначатиметься державна соціальна допомога після досягнення 65 років.

4.Запропоновано переглянути розмір та умови призначення мінімальної пенсії за віком:

-за наявності страхового стажу 30/35 років для жінок та чоловіків – на рівні прожиткового мінімуму;

-у разі відсутності повного страхового стажу – розрахована пенсія. Доплата до прожиткового мінімуму здійснюється з урахуванням сукупного доходу;

-за наявності страхового стажу 30/35 років для жінок та чоловіків після досягнення ними 65 років – на рівні 40 відсотків від мінімальної заробітної плати, але не менше ніж розмір прожиткового мінімуму;

-змінити джерело фінансування виплати компенсації роботодавцям за створення робочого місця. Виплату здійснювати не з бюджету Пенсійного фонду України, а з бюджету Державної служби зайнятості;

-уточнити умови призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною органами Пенсійного фонду України;

5.Мета урядової пенсійної реформи- скоротити дефіцит бюджету Пенсійногофонду за рахунок максимального зменшення кількості людей, що претендують на пенсійні виплати.

6.Варто зазначити, що під гаслом щодо «осучаснення» пенсій (торкнеться 5 млн з 12) Кабміном, відповідно до Меморандуму з МВФ, заплановано значне збільшення тривалості страхового стажу (до 35 років), що фактично призведе до підвищення пенсійного віку. При цьому, що осучаснення пенсій є прямим обов’язком уряду, а ніяк не реформою.

Для виходу на пенсію в 60 років необхідно мати мінімальний страховий стаж не менше 25 років. Роки страхового стажу, яких не вистачає для виходу на пенсію Уряд передбачає можливість докупати. Доплата за рік страхового стажу буде складати майже 17 тисяч гривень.

Крім того Урядом планується максимально обмежити право на дострокові і пільгові пенсії (за списками 1 і 2 – робота на шкідливих виробництвах). При цьому, у роботодавців збільшуються розмір внесків відповідно на 15 і 7 відсотків.

Також з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров`я, соціального захисту та інших.

7.В тойже час – є незначний позитивний аспект — планується скасування з 1 жовтня 2017 року обмеження розміру пенсій (85%) працюючим пенсіонерам, яке було у порушення статті 22 Конституції України запроваджено урядом А.Яценюка.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ:

-Подані законопроекти не узгоджувалися з Мінфіном, Мінекономіки та Мін'юстом. Тобто, вони не пройшли жодної з необхідних процедур на відповідність чинному законодавству та можливостям їхнього виконання бюджетним коштом.

-Законопроекти жодним чином не узгоджені з проектом Основних напрямів бюджетної політики на 2018 – 2020 роки (Бюджетною резолюцією), які нещодавно із порушенням норм Регламенту та із запізненням на 2 тижні подав Кабмін Гройсмана. Відповідно, коштів на так звану «пенсійну реформу» не передбачено в бюджеті на наступний рік та на 2019-2020 рр.

-Відповідальність за фінансування низки соціальних витрат, які зараз сплачуються з Пенсійного фонду (соціальна допомога по догляду за інвалідом, соціальна допомога тим, хто не має права на пенсію за віком, пенсії по інвалідності тощо) перекладається на держбюджет і на місцеві бюджети.
При цьому, відсотковий розподіл видаткової відповідальності між державним та місцевим бюджетами НЕ ВСТАНОВЛЕНО! Також відсутній порядок формування та здійснення виплат через Держказначейство. Тобто, кошти державного бюджету за цими видами соціальних видатків будуть розподілятися «у ручному режимі» або Мінсоцполітикою або Мінфіном.

-Фактичний пенсійний вік зросте до 65 років

Раніше, якщо у вас немає 35 років страхового стражу, ви не отримаєте пенсії. А страховий стаж відраховується з 1 липня 2000 року, коли відповідні дані почали заносити до новоствореного Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Відповідно, якщо ви офіційно працевлаштовані і працювали безперервно останні роки, то в 2017 році більше ніж 17 років страхового стажу у вас не буде! В законопроекті залишили можливість вийти на пенсію в 60 років при наявності 25 років стажу, але це можливо лише для тих, кому роки роботи зараховувались як «рік за два».

-Індексацію пенсій на розмір інфляції пропонують фактично відмінити. Замість цього запровадити індексацію пенсій на 50% від розміру інфляції. Це призведе до скорочення купівельної спроможності пенсіонерів та їх подальшого зубожіння.

-Пропонується обмежити пенсійне забезпечення чорнобильців, дітей-сиріт, інвалідів з дитинства, інвалідів 3 групи тощо.

-Пільгові пенсії за списками №1 та №2 (для працівників зайнятих на особливо шкідливих та особливо важливих роботах) будуть сплачуватися з грошей роботодавців, які зберігатимуться на якихось окремих рахунках. Для цього роботодавцям збільшать рівень сплати ЄСВ на 15% і 7% відповідно (тобто до 37% і 29%).
Виходячи з того, що за 20 років свого існування гривня знецінилась більше ніж в 15 разів, то такої «накопиченої пенсії» буде складати кілька відсотків від прожиткового мінімуму.

-Суттєво розширюється база для оподаткування пенсій. До неї пропонується включити надбавки, підвищення, цільову державну допомогу, індексацію та інші доплати до пенсій, встановлених законодавством, пенсії за особливі заслуги перед Україною тощо.

-Обмеження розмінів пенсій. Тим, хто зазнав трудового каліцтва, буде суттєво обмежений розмір страхових виплат — не більше ніж 10 прожиткових мінімумів.

-Доходи пенсійного фонду пропонується збільшити за рахунок додаткового оподаткування операцій з купівлі-продажу нерухомого майна.

Пенсійна реформа Порошенка-Гройсмана погіршує умови призначення пенсій і зменшує їх розмір на третину!

Нет комментариев