Ігри з гривнею


З приводу курса гривні.
Як зазвичай, наша фінансова система, і кожен з нас, є заручником ручного керування цієї системи з боку недобросовісних її очільників, та їх хазяїв.
Вже на початку року стало зрозуміло, що економічних, та, як слідство, фінансових підстав для стабілізації національної валюти в країні так і не з’явилось.
Влада нічого системно не зробила для розвитку економіки країни, для стимулювання зростання експорту українських виробників. І, тому, вже було зрозуміло, що імпорт, на протязі року, буде перевищувати експорт. Валюти в країні буде не вистачати. Прогнозний дефіцит Платіжного балансу України з кінця 2017 року з 4,3 млрд доларів повинен збільшитися до 6,5 млрд доларів в кінці 2018-го.
В такій ситуації, для будь якого керівника з базовими знаннями економіки, зрозуміло, що гривня повинна девальвувати.
В законі про Бюджет-2017 середній курс по року закладений на рівні 27,2 грн/долар. Це означає, що, наприклад, при курсі на початок року 26,5, на прикінець року він повинен вийти на рівень 28,2 – 28,5 грн/долар.
Тобто, девальвація гривні повинна була йти планово, рівномірно, та без потрясінь.
Але, деякі люди з влади вирішили спекулятивно заробити на курсових різницях, і тому, через Нацбанк, штучно почали зміцнювати гривню, замість того, щоб її відпустити, як і декларували, і спокійно контролювати її планову девальвацію.
До кінця серпня гривня штучно зміцнювалась. Курс гривні безпідставно виріс (в умовах дефіциту валюти, та запозичених кредитів від МВФ) з 26,5 до 24,5 в кінці серпня. За рахунок надлишкової гривневої маси (тема окремої розмови) була «скуплена» значна кількість доларів при низькому курсі. І, з початку осені, гривня була знову відпущена у вільне плавання.
За, практично, півтора місяці, гривня втратила вже більше 10%. Втрачаючи кожен день, приблизно, 5-7 копійок. І набравши таку швидкість втрачання, що не зрозуміло, на якому рівні зупиниться.
Крім об’єктивних факторів девальвації, на гривню вже починають тиснути і спекулятивні. І, тому, цю інерцію руху вже, звичайними методами, буде важко зупинити.
НБУ вже почав виходити на міжбанк з валютними інтервенціями. За рахунок скорочення міжнародних резервів (і так дуже малих). Але, це тільки трохи уповільнює падіння гривні, не зупиняя його.
Тому, скільки доведеться НБУ продати накопичених валютних резервів до кінця року, щоб стабілізувати гривню десь на рівні 28,5 грн/долар, поки що нікому не зрозуміло. Але, гарантовано набагато більше, ніж це могло б бути, якщо б гривня знецінювалась поступово.
Тобто, задовольняючі примхи одних, ми ставимо під ризик дефолту зобов’язання всієї держави з приводу обслуговування і повернення зовнішніх і внутрішніх боргів. А, головне, наші керманичи, своєю волюнтаристською політикою знову гальмують економічний та соціальний розвиток в суспільстві.
І, зростання в 1,5 похибко-статистичних відсотка української економіки, замість задекларованих і обіцяних Урядом 3%, тому підтвердження.

Нет комментариев