Наслідки медичної "реформи"


Медреформа?!
Медична «реформа» влади – це афера, яка повністю руйнує систему охорони здоров”я і позбавляє людей прописаного в Конституції права на безкоштовну медичну допомогу. І ось чому:

1. З усіх місцевих бюджетів заберуть усі гроші, як виділялися на охорону здоров’я, і будуть зводити їх в єдиний котел, щоб потім в ручному режимі розподіляти.

2.Унаслідок цієї «реформи» безліч сільських ФАПів, маленьких лікарень, стаціонарів, профільних лікарів залишаться без фінансування, тому що його просто не вистачить. А без фінансування такі лікарні зникнуть з території України.

3.На реалізацію так званої медреформи потрібно приблизно 180 млрд. гривень, а в проекті бюджету на наступний рік закладено лише 64 млрд. гривень. Це означає, що дві третини працівників закладів системи охорони здоров’я будуть звільнені. Це, по суті, зачистка галузі охорони здоров’я і масовий відтік фахівців за кордон.

4.Обіцяне владою підвищення зарплат медичним працівникам відбудеться за рахунок скорочення їхньої кількості. Також урядовою реформою передбачене фінансування лише сімейних лікарів, а вузькопрофільні спеціалісти залишаться без державної підтримки. З лікарів роблять підприємців, які дивлячись на пацієнта будуть думати, скільки з нього взяти грошей, щоб вижити.

5.Створюється ще один центральний орган управління – Національна служба здоров’я, який паралельно з МОЗ, згідно з проектом бюджету на наступний рік буде з’їдати 200 млн грн лише на утримання апарату та заробітну плату «фахівцям», яким навіть не потрібна буде медична освіта. Це також адміністративна вертикаль напередодні виборів.

6.Службу швидкої медичної допомоги буде перетворено на службу з транспортування хворого до медичного закладу, де він не отримає медичних послуг, поки не сплатить за них самостійно. Таким чином уряд буде економити гроші на життях людей.

7. МОЗ досі не затвердив розцінки на платний рівень медичних послуг, щоб не лякати людей. За даними голови комітету ВР Ольги Богомолець, насправді ціни будуть абсолютно не підйомними. Наприклад, протезування двох клапанів серця – 190 тисяч гривень. Шунтування – 130 тисяч. Видалення фурункула – 7 000. Видалення каменів з жовчного міхура – від 34 до 51 тисячі гривень. Перелам руки – 54 тисячі грн

8. В «реформі» немає жодної згадки про обов’язкове державне медичне страхування, чим користується абсолютна більшість країн, які дійсно провели реформи

9.Національний Форум лікарів з усієї України, який відбувся напередодні голосування, виступив категорично проти медичної афери, яку влада називає реформою. Національний форум охорони здоров’я, вся медична спільнота підтримали альтернативні законопроекти №7065 і №2409а, які розробляла фракція «Батьківщини» спільно із головою комітету з питань охорони здоров’я Ольгою Богомолець, іншими депутатами і залучила тисячі фахівців галузі.

10.Звіт Рахункової палати щодо витрат на закупівлю ліків та обладнання за державний кошт у 2014—2017рр. через міжнародні організації: За 2015—2016 роки було передплачено на закупівлю ліків майже 6 млрд грн, а поставлено було лише 50% ліків і з фактично простроченим терміном використання. За 2017 рік проплачено ще 6 млрд грн на ліків. Закінчується 2017рік – не поставили ліків на жодну копійку.

11.Хто проголосував і несе відповідальність за медичну «реформу»?
Блок Петра Порошенка, Народний Фронт Яценюка, екс-регіонали «Воля народу», Самонеміч, Радикальна партія Ляшка.

При цьому ще влітку Олег Ляшко роз’їжджав по країні і розповідав, що ця медична реформа ганебна і голосувати за її не можна.

АЛЬТЕРНАТИВНІ ПРОПОЗИЦІЇ «БАТЬКІВЩИНИ»
Головне завдання «Батьківщини» — реформувати медичну галузь так, щоб зберегти доступну для людей медицину і в селі, і в місті:

1. У Верховній Раді зареєстрований законопроект №7065, який стане справжньою основою проведення дієвої реформи охорони здоров'я в нашій країні. У створенні цього законопроекту брали активну участь депутати і експерти «Батьківщини», депутати від інших фракцій, позафракційні і мажоритарники, експерти від пацієнтських організацій, галузевих профспілок і Федерації профспілок, лікарських асоціацій, Асоціації міст України та інших.

2.Цей законопроект не забирає гроші у громад — медична субвенція залишається. Фінансування первинної медичної допомоги передбачається з бюджетів громад через надання їм субвенції.

3.Саме в регіоні визначатимуть необхідну структуру закладів охорони здоров'я. Саме регіон буде вказувати, з ким укладаються договори на медичне обслуговування і як потрібно за ними платити.

4.Цей законопроект передбачає створення спеціального центрального органу влади — закупника медпослуг, тому що створення такого фінансового центру найважливіший крок для подальшого впровадження системи обов'язкового медичного страхування. Але в даному законопроекті цей орган не концентрує в собі всі повноваження — всі його рішення щодо використання коштів медичного бюджету повинні бути узгоджені з регіонами і з системою контролю якості медичної допомоги. Тобто, встановлюються три точки контролю і ніякої монополізації.

5.Законопроект передбачає докорінну зміну ідеології фінансування і реального впровадження принципу «гроші йдуть за пацієнтом».

6. Законопроект «Батьківщини» передбачає формування додаткових джерел фінансування охорони здоров'я, головним з яких є запровадження страхової медицини.

Нет комментариев