Куди може рухатися Україна?


Правильна постановка питання на 80% визначає вірність відповіді, яку ми хочемо отримати.

Навіщо нам потрібна держава? Навіщо державі потрібні ми? Чого ми хочемо від свого життя? І чи може держава, в якої ми живемо, допомогти нам у поліпшенні нашого життя?

Більшість економічно і демократично розвинених країн давним-давно зрозуміли, що основною цінністю будь-якого розвиненого суспільства, будь-якої розвиненої економіки, є люди. Саме вони, за допомогою необхідних технологій і виробничих факторів, генерують додану вартість продукції. Саме вони ж, поряд з постійним зростанням доходів, є споживачами цієї продукції. В їх виховання, освіту, виробничі навички, здоров’я, культурне і духовне самопочуття має сенс вкладати гроші і зусилля, тому, що саме вони є основним джерелом економічного зростання своїх країн.

І ці гроші, ці зусилля в розвиток свого суспільства, в поліпшення життя людей в ньому, має вкладати держава — керуюча надбудова, яку ми ж самі і створили.

Якщо спробувати відкинути все другорядне, то, що насправді не є життєво важливим для нас, то стане очевидним, що ми просто хочемо добре жити. Жити високим, відповідним нашим очікуванням, рівнем і якістю життя. Де рівень життя — це обсяг матеріальних благ, які ми бажаємо отримувати, а якість життя — це ступінь соціального, культурного і духовного розвитку суспільства, в якому ми живемо.

Так влаштований сучасний світ, сучасні соціальні та економічні закони, що рівень і якість життя людей в суспільстві залежать від справедливості устрою держави, і від рівня його економічного розвитку.

Чим вище рівень соціального розвитку держави, чим більш економічно розвинута і потужніша держава, тим краще живуть в ній люди.

Але, рівень і якість життя людей в суспільстві залежать не тільки від рівня економічного розвитку цієї держави. Вони залежать від справедливості принципів розподілу результатів економічного зростання.

І, ось тут, дуже важливо дати собі відповідь: в якій країні, в якій завтрашній Україні ми хочемо жити? Якою має бути наша держава, щоб ми, її жителі, могли нею пишатися, і жити в ній повноцінним, забезпеченим матеріально і духовно, життям?

Якою має бути наша Україна через 10-ть, 20-ть років? З тим, щоб концепція, образ нашої майбутньої України став тим орієнтиром, який дозволить українському суспільству об’єднатися і вибудувати таку Систему суспільно-економічних відносин в країні, яка дозволить цей образ майбутньої України реалізувати.

Правильно сформульовані питання допомагають отримати якісні відповіді (Читайте: Куди рухається Україна?)

Україна повинна стати сучасною, економічно потужною, і соціально справедливою державою, в якій живуть забезпечені, культурно і духовно розвинені люди.

А для цього нам, в першу чергу, потрібно замінити тупикову формацію олігархічних суспільно-економічних відносин в Україні, яка вже кілька десятиліть блокує економічний розвиток нашої держави, і стримує соціальний розвиток українського суспільства.

Нам потрібна заміна олігархічної моделі управління державою, яка задля отримання надприбутків декількома людьми в країні, готова жертвувати життями мільйонів українців.

Ми повинні вирватися з розряду держав третього світу, основним призначенням яких є забезпечення високорозвинених країн дешевими природними і людськими ресурсами.

Ми повинні побудувати сучасну, демократичну, ліберальну державу, в якій гарантуються і дотримуються права і свободи ВСІХ громадян.

Ми повинні побудувати економічно потужну державу, тому, що в сучасному цинічному світі поважають тільки сильних. А, тільки розвинена національна економіка дозволить забезпечити незалежну зовнішню політику, і високий рівень соціального розвитку всередині країни.

Чи вважаєте, що все це нереально в наших умовах?

Запевняю Вас, що Ви помиляєтеся. Було б бажання, чітке розуміння, що потрібно робити, і готовність діяти.

Ми далеко не перші, хто в своїй історії проходив подібні катаклізми. І, більшість розвинених країн, пройшовши аналогічні проблеми свого життя, зуміли вийти на новий, значно вищий рівень розвитку свого суспільства і держави.

Все залежить від нас. Все залежить від того, коли дозріє українське суспільство. Коли воно не просто перестане миритися з похмурим минулим, і продовжить з ним боротися, а буде готове створювати своє майбутнє.

Все повинно початися з Ідеї. З Концепції майбутньої України, яку ми хочемо побудувати.

Навколо цієї Концепції почнуть об’єднуватися самі небайдужі і дієздатні. Спочатку нас буде 20-ть. Потім 200 тисяч. Потім 2 мільйони людей, що підтримують ідею нової України. Людей готових замінити діючу антисоціальну систему влади, і створити нову, прогресивну і соціальну.

Все залежить від нас. Від нашої готовності об’єднатися, і спільно побудувати цивілізовану Україну.

Нет комментариев