Шо більше до вподоби Порошенку: пражити барабулю у Брюселі чи підмітати набережну Сени?


Що більше до вподоби Порошенку: пражити картоплю чи підмітати вулиці?

Дивлюсь сьогодні новини п’ятого іспанського каналу. Сюжет був про каталонського політика Карлеса Пучдемона, якого повторно обрали на позачергових виборах президентом Каталонії, але який не може почати виконувати свої обов’язки президента з-за того, що як тільки він ступить на землю Каталонії, його за рішенням суду одразу відправлять до в’язниці за сепаратизм. Влада Іспанії не збирається йти ні на які поступки і сподівається домовитись з партіями, які набрали більше голосів, щоб вони затвердили іншу кандидатуру на посаду керівника Каталонії. У Каталонії зараз навіть забрали особливий автономний статус, і вона є зараз звичайною іспанською адміністративною одиницею.

Пучдемон живе у Бельгії біля чотирьох місяців. Зараз, коли хвиля напруження з приводу каталонського питання трохи спала, коли жодна країна не визнала результатів референдуму Каталонії, фігура Пучдемона з категорії політичної переходить у площину сатиричну. Бельгійські сатирики сьогодні надрукували 7 фото Пучдемона з пропозиціями можливих професій для президента-втікача. Бельгійці вважають, що людина, яка вже кілька місяців живе у країні, повинна заробляти на хліб. Адже европейські політики не возять у валізах та вантажівках готівку. І окрім того, зарплати у політиків не дуже високі. Серед пропозицій роботи є такі: працювати охоронником лісу, продавати смажену картоплю на вуличній ятці, будувати будинки. Всі пропозиції супроводжуються відповідними фото у професійному одязі.Також у бельгійській пресі з’явилась інформація про те, що Карлес Пучдемон хотів винайняти двоповерховий будинок в 20-ти кілометрах від Брюселя. Будинок має 550 м2, 6 відпочивалень, 4 туалети, гараж для 4-х машин, террасу 100м2, і 1000м2 зелених насаджень. Щомісяця за житло треба платити 4400 євро. Коли інформація про вартість житла з’явилась у пресі, контркт було розірвано: колишньому президентові Каталонії, найбагатшої частини Іспаніі, здалось неприйнятним, щоб економні каталонці дізнались, що їхній політик витрачає такі великі гроші за винайєм житла.

Слухаючи ці новини, не можу не провести паралелі з нашими політиками. В Іспанії теж є корупція, суди теж тягнуться роками, іспанці критикують своїх політиків. Закони Іспанії такі, що політики, яких засудили до в’язниці, відсиджують свої терміни, як правило не всі, і часто з правом під кінець терміну тільки ночувати у в’язниці, не повертають гроші державі. Тобто формула така: вкрав, пожив добре, пройшов через коридор сорому, м’яко відсидів термін у в’язниці, а потім живеш на вкрадені гроші, намагаючись їх не надто світити. Був навіть випадок, коли алькальда Мурсії Хуліана Муньоза, який приносив додому гроші у пакетах для сміття і складав гроші у відпочивальні під ліжком, запрошували на лекції до університету, щоб він, напевно, розповів студентам, як можна красти гроші. Але як тільки громадськість запротестувала, лекції припинились.

Що я хочу сказати: корупція у Іспанії є. Але масштаби корупції в Іспанії і в Україні неспівмірні. Іспанські політики не мають версальских палаців. Можливо, вони трохи і заздрять Порошенкові чи Пшонці. Можливо їм і хотілось би себе намалювати у вигляді богів у власній церкві. Але так як політиків у цивілізованих країнах громадяни навчились контролювати, то великі гроші політикам непотрібні. Вкрасти гроші і не могти їх використовувати, це все рівно, що купити вкрадену картину і не могти показати її нікому. Принадність коштовності, яку не можна нікому показати, втрачає свою цінність. Це як гроші Робінзона Крузо, які він викинув, коли опинився на безлюдному острові.

Бельгійці, які вважають, що Пучдемон вже загостювався і вже не може існувати за рахунок щедрих господарів, має або покинути країну, або починати працювати, як всі громадяни.

Мені цікаво, якщо Порошенко чи Гройсман змушені будуть скриватись від майбутного справедливого українського суду, яку професію оберуть собі: пражити картоплю на вулиці Брюселя, чи підмітати набережну Сени?

Нет комментариев