Невігласи-маніпулятори з VOX Ukraine


Діяльність активістів та волонтерів може бути дуже корисною в тих випадках та ситуаціях, де існуючи державні та громадські інституції неспроможні самостійно вирішити певні питання. Наприклад: допомога соціально незахищеним, ліквідація наслідків природних катастроф чи технологічних форс-мажорів тощо. Проте, коли аматори починають займатися «аналітикою» то це завжди нагадує недолугу пропаганду чи бажання заявити про те, що «німий теж може співати». Чому? — тому що невігласи всіх часів роблять одну й ту саму помилку: намагаючись щось спростувати, вони лише підсилюють аргументи тих, кого критикують.

Одним з таких прикладів є спроба «спростовувати політичні міфи» від проекту VOX Ukraine, «фахівці» якого вирішили, що у питаннях енергетики вони розуміються краще, ніж лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. І почали «спростовувати міфи».

Щоб краще було орієнтуватися зведу «міфи» та «спростування» в таблицю, щоб наочно показати, як «спростування»… підтверджує міф, замість його спростування.

1. ГТС таємно віддають іноземцям



Що ми бачимо? Щодо першої тези Тимошенко, то «спростувачі» на 100% її підтвердили своїм «спростуванням», чітко вказавши, що парламент сповістять про результати конкурсу, який проводитиме уряд, а всі процедури віддуватимуться за спинами народних депутатів. Тобто, теза — правильна.

Щодо другої тези: посилання на закон доводить, що до участі в управлінні і отриманні доходу від ГТС залучатимуться… якісь компанії із США, ЄС та Великої Британії. Їх перелік не визначений. Тобто… це невідомі компанії! Бо якщо переліку компаній немає, вони — невідомі. Відповідно, і друга теза — правильна.

Висновок: міф існує лише в голові «спростувачів», які у ВУЗі не вивчали, вочевидь, такий предмет як логіка.

2. Передача ГТС – це безкоштовний продаж


Як можна побачити, «спростувачі» на 100% підтверджують тезу про те, що передача в управління відбувається без приватизації, а отримувач переданих прав набуває можливість розпоряджатися доходами від використання власності.

Висновок: і цей міф існує лише в голові «спростувачів», передача корпоративних прав ГТС сторонній компанії – це фактично безкоштовний продаж її частини.

3. Українська ГТС коштує сотні мільярдів доларів



І знову «спростувачі» підтвердили висновки Ю.Тимошенко, оскільки 280 < 300 < 325, то зазначена нею вартість ГТС вкладається в розрахунковий проміжок, окреслений фахівцями Інституту енергетичних стратегій.

Щодо того, що 266 не 300… то нагадаю, що в математиці допустимим є збільшення нецілого значення числа до найближчого цілого, коли частка, що залишилась до найближчого цілого складає 50% й вище. Простіше кажучи: 2,54 це майже 3, а 266 майже 300. Ось якби ВВП склав за три роки 249 млрд, то зауваження було б слушним, а так… Відповідно, «спростувачі» не лише логіку у ВУЗі не вивчали, але й арифметикою у школі нехтували.

Висновок: і цей міф існує лише в голові «спростувачів».

4. Росія захопить контроль над ГТС



Як бачимо, лідер «Батьківщини» говорить про відсутність гарантій переходу контролю на ГТС до російської компанії та афілійованих з нею структур. «Спростувачі» погоджуються з цим і… спростують свою позицію, викладену у «спростуванні» першого «міфу» про те, що встановлення переліку компаній, залучених до концесії встановлює уряд, а Верховна Рада не має до цього відношення і повинна лише погодити те, що Кабмін напрацював. Тобто, бачимо відверту брехню та маніпуляцію з боку «спростувачів». Що й не дивно.

Висновок: і цей міф існує лише в голові «спростувачів».

5. Після Стокгольмського арбітражу ГТС буде приносити Україні $3 млрд щорічно




По-перше, «спростовачі» в черговий раз підтвердили висновок Юлії Тимошенко про розмір річного доходу від ГТС. По-друге, спростували самі себе і визнали, що 49% доходу (майже 1,5 млрд доларів щорічно) Україна втратить через виплати керуючій компанії. По-третє, в черговий раз збрехали, бо рішення Арбітражу стосувалося компенсації за за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. Тобто, Арбітраж визнав норми обсягів транзиту такими, що не підлягають перегляду і «Газпром» до закінчення терміну дії контракту повинен буде платити за саме зазначений в контракті обсяг транзиту. Тобто… ті самі 3 млрд доларів щорічно, принаймні до 2019 року включно.

Висновок: і цей міф існує лише в голові «спростувачів», а самі вони — брешуть.

6. ГТС відбирають у держави попри відповідний закон




Насамперед, «спростувачі» знову визнають правоту Юлії Тимошенко, а потім… в черговий раз брешуть. Чому, тому що відповідний закон, внесений якраз «Батьківщиною», містить наступну норму: «Реорганізація (злиття, приєднання, створення спільних підприємств, поділ, виділення, перетворення з передачею майна або іншим способом передбаченим законодавством), відчуження, передача з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, приватизація, здійснення інших правочинів щодо власності державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, НАК „Нафтогаз України“, дочірніх та заснованих ним підприємств, газосховищ, а також передача до статутного фонду інших компаній акцій таких підприємств забороняється». Передача корпоративних прав, це один з різновидів концесії.

Окрім того, минулого тижня парламентом був ухвалений закон «Про концесії» (№8125У). Ним, зокрема:
— допускається (за рішенням КМУ) укладання концесійних договорів без проведення конкурсної процедури.

— передбачається припинення права постійного користування земельною ділянкою підприємства, установи, організації, якщо розміщене на ній нерухоме майно стає об’єктом державно-приватного партнерства або об’єктом концесії. Однак при цьому не визначено на підставі чого концесіонер/партнер набуває права на користування цією ділянкою. Повернення підприємству ділянки після завершення договору концесії не передбачено та не визначено способу поновлення права постійного користування. Тобто, фактично, власника можуть позбавити права на земельну ділянку у будь-якій момент без жодних компенсацій. Тобто, ГТС після укладання концесійної угоди може… так і не повернутися до державної власності. Про це «спросутвачі», якось «забули».

Ось таки вони, «спростувачі міфів». Так і кортить сказати: «Політики, будьте пильні — вас спростовують шахраї й маніпулятори».

Нет комментариев