Обмеження на продаж алкоголю: як це працює?


На підпис Президента чекає законодавчий акт № 3149, яким закріплюється право та відповідні функції органів місцевого самоврядування самостійно визначати час обмеження продажу будь-якого алкоголю.

Прийнятий 22 березня у парламенті законопроект складається з трьох норм. Народні депутати доповнили статтю 15-3 основного закону України, що регулює виробництво та обіг алкоголю і тютюну формулюванням про те, що органи місцевого самоврядування можуть обмежувати продаж алкоголю і самостійно визначати час дії таких обмежень. Вони стосуватимуться лише місць торгівлі: кіосків, супермаркетів, магазинів тощо. Кафе, бари, ресторани – зможуть продавати алкоголь, як і продавали. Їх заборони не зачіпатимуть.

Крім того, ч.1 статті 26 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» народні обранці доповнили новим пунктом, яким фактично закріпили функції з обмеження продажу алкоголю за муніципальними органами. Така зміна є дуже важливою. Адже суди у своїх рішеннях досить часто посилалися на відсутність таких функцій у зазначеному законі.

Найслабшою з прийнятих видалася досить важлива норма. Вона стосується закріплення відповідальності за дотриманням прийнятих на місцевому рівні рішень. Її визначили в статті 156 Адміністративного Кодексу України. Щоправда стосується вона лише продавців, а не самих власників торгових площ.

Сума штрафу за продаж алкоголю для продавця-порушника становитиме від 500 до 1700 грн. Поки складно уявити ефективність, прийнятої законодавцями норми про відповідальність. І якщо з магазинами та супермаркетами може бути легше, то з кіосками – значно проблематичніше. Бо не секрет, що продавці далеко не завжди працевлаштовані там офіційно. Тож для притягнення порушника до відповідальності, вам як громадянину доведеться щонайменше зафіксувати на фото, а — краще відео факт порушення і викликати поліцію. Саме Вам, як мешканцю, а не владі. Бо очевидно, ні влада, ні міліція самостійно цього не робитимуть.

Показово, що з 2009 по 2017 рр. понад 34 міста та Херсонська обласна рада з різним інтервалом обмежили продаж алкоголю вночі, серед них: Богуслав, Бровари, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Ірпінь, Кам’янець-Подільський, Кам’янське, Канів, Кіцмань, Кременчук, Київ, Кропивницький, Луцьк, Львів, Мукачево, Нетішин, Новгород-Сіверський, Новомиргород, Одеса, Рівне, Старокостянтинів, Суми, Тернопіль, Ужгород, Фастів, Хмельницький, Хуст, Чернігів, Черкаси, Червоноград, Шпола, Ямпіль.

Такі ініціативи виходили переважно знизу. Нічні компанії напідпитку порушували громадський спокій вночі. Все це супроводжувалося злочинами, скоєними нетверезими особами, асоціальною поведінкою, а також неконтрольованим цілодобовим продажем алкоголю неповнолітнім. Обурені ситуацією, що склалася місцеві громади почали активно ініціювати петиції та збирати підписи з вимогами до влади обмежити торгівлю алкоголем. Розуміючи доволі непросту ситуацію у своїх містах та областях, подекуди й самі депутати ініціювали прийняття відповідних рішень.

Проти введення обмежень повстали підприємці, а також Антимонопольний комітет України. Останні нарікали на порушення умов конкуренції. Підприємці ж почали втрачати свої високі прибутки. Адже основним товаром, який продається вночі чи рано вранці, зокрема у кіосках та магазинах – є алкоголь. Саме тому у переважній більшості міст і одні й інші ініціювали судові позови проти прийнятих рішень. В більшості міст суди скасували раніше прийняті обмеження, хоча й не у всіх.

Така ситуація призводила ще й до того, що інші міста свідомо не приймали рішень про обмеження на продаж алкоголю, адже бачили судову практику. Так, наприклад, у Вінниці, мешканці зібрали підписи під зверненням до міської влади з проханням заборонити продаж алкоголю та пива з 22:00 до 7:00. У відповідь на звернення мешканців, місцева влада на веб-сайті електронних петицій оприлюднила роз’яснення, в якому послалася на невдалий досвід інших областей, де суди визнали прийняті рішення протиправними і скасували їх. Таким чином, влада відмовилася приймати завідомо суперечливі, хоча й потрібні місцевому населенню рішення.

Як це працює в інших країнах

Україна не буде унікальною в своїй практиці. Подібні обмеження діють в таких країнах, як Фінляндія, Франція, Ірландія, Литва, Латвія, Швеція, Швейцарія, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Італія, Ізраїль, Туреччина, Індонезія, Португалія, Австралія, Угорщина та ін., а також в окремих штатах США та Канади. При чому практика досить різна. В одних країнах продавати алкоголь вночі забороняється на національному рівні, в інших – в муніципалітетах. Одні країни обмежили продаж алкоголю в закладах торгівлі, інші в кафе, барах, ресторанах та в магазинах, кіосках, на автозаправках у визначений час, ще інші – дозволяють продавати алкоголь лише у спеціалізованих магазинах у певний час.

У червні 2017 р. сейм Литви ухвалив закон, який забороняє (з 1 січня 2018 року) продаж алкоголю на винос із 8-ї години вечора до 10-ї години ранку в усі дні, крім неділі. В неділю алкоголь дозволено продавати лише 5 годин на добу: з 10-ї ранку до 3-ї години дня. В Латвії алкогольні напої дозволяється продавати лише з 22:00 до 8:00, в Естонії з 22:00 до 10:00.

В Угорщині, в містах Дебрецен, Міклош та Салготарьян у 2008 та 2009 рр. було запроваджено місцеві обмеження на продаж алкоголю в магазинах та цілодобових супер\гіпермаркетах у проміжку з 22:00 до 6:00. Обмеження не зачіпали кафе, бари та ресторани. Внаслідок прийнятих ініціатив, кількість травмованих в ДТП в цих містах скоротилася на 48%, в той час як рівень зменшення на національному рівні становив 34% між січнем-червнем 2006 та січнем-червнем 2010 р. Разом з тим, на національному рівні кількість злочинів напідпитку скоротилася на 21%, а в зазначених трьох містах – на 33%.

З 1 березня 2010 р. у Німеччині, в землі Баден-Вютемберг було заборонено продавати алкоголь на винос в магазинах та кіосках з 22:00 до 5:00. Для порушників передбачався штраф в розмірі 5000 євро. Дослідження показали, що за перші 22 місяці дії цього обмеження вдалося попередити 444 випадки госпіталізації підлітків та 288 молодих людей у віці 15-24 роки, що становить 7%. Відома німецька страхова компанія Techniker Krankenkasse оцінила збитки, яких вдалося уникнути щонайменше у 396000 євро. Дослідники зазначають, що у короткостроковій перспективі заборона на нічний продаж алкоголю призводить до скорочення рівня госпіталізації підлітків та молодих людей у нетверезому стані.

Національна заборона на продаж алкогольних напоїв у барах та ресторанах: до 12 ночі для міцних напоїв, до 1-ї ночі для пива та вина діє у Норвегії. Муніципалітети можуть скорочувати та продовжувати години торгівлі, але не довше, ніж до 3 години ночі. Проведене у 18 муніципалітетах дослідження, що вивчало вплив як скорочення, так і продовження годин продажу алкоголю, виявило, що кожна додаткова година продажу збільшує рівень насильницьких злочинів на 16%. При чому ефект є симетричним. Тобто зменшення часу продажу на 1 годину відповідно зменшує рівень насильства.

Отже, такі обмеження позитивно впливають на рівень скорочення злочинності у нетверезому стані, в тому числі й ДТП, дозволяють знизити випадки спонтанної купівлі й зменшити вживання алкоголю в цілому.

Нет комментариев