Про космос не политкоретно


Актуально і не політкоретно про космос і не тільки, Вячеслав Ільченко:

… Цей пост я уже дуже давно хотів поставити, ще тоді, коли з'явилась новина про закриття факультету авіаційних та космічних систем в КПІ. Це було ще 16 квітня. Але чомусь ніхто із видатних блогерів не присвятив цьому поста. Жоден. Ну закрили, то й закрили, «дєло-то житейскоє».

Ні. Не «житейскоє».

… Але конкретно цей факультет був символом того, що наша країна має космічні амбіції. При нормальній владі туди можна було спрямувати фінансування, підняти старі розробки (а їх вистачає), почати готувати спеціалістів, короче, це була один із реальних заділів України на V технологічний уклад. П'ятий, сука. П'ятий! А не третій, в якому заробляють на продажу природніх ресурсів та постачанні елементарних зручностей по захмарним цінам.

Очевидно, комусь муляла ця можливість. Комусь дуже хотілось, щоб і символа — кривого, косого — але символа космічних технологій в Україні не було. Щоб сидів манюпас і не смів очі вгору піднімати. Не його то все. А його — порпатись в болоті, і виживати, очікуючи, коли ж там прийде до нас «другий Гавел», «другий Макрон». І брати участь у черговому експерименті з побудови «просвітленого лібералізму зразка позаминулого століття».

Ну, і ще читати в фейсбуці інфографіку (бо ж ми тубільці, читати не навчені) про те, як правильно мити руки…


1 комментарий