Коли татовий транзистор почне "ловити" українські радіостанції?


Мій тато все життя цікавиться політикою, здоровим способом життя, садівництвом, іншими темами. Допомогає йому у цьому також радіоприймач, або як називає мій тато “транзистор”. Так як його старенький транзистор уже геть розвалювався, вирішили ми з чоловіком подарувати татові гарного панасоніка. Подарунок вислали у посилці. Коли я влітку приїхала у гості до тата, теж захотіла послухати радіо. Включила, шукаю хвилю. Тільки знайду щось, що звучить чисто, голосно, то це виявляється румунська станція. Тих румунських станцій було багато, а наших, українських, чистих не знайшла жодної! Всі шипіли, скрипіли, легко зникали. Така ситуація була за Радянського Союзу, така ж ситуація є й зараз. Мова йде про районний центр у Чернівецькій області місто Сторожинець. Україна як держава, яка мала б піклуватись про свій суверенітет, не робить для згуртування людей навколо України нічого.

Серед місцевого населення давно побутує думка, що румунам легше дається російська ніж українська. Але це зовсім не так. У мій останній приїзд додому я переконалась, що української мови у Чернівцях, Сторожинці значно побільшало. Якось сидячі у черзі, я поспілкувалась з молодою дівчиною, яка володіла гарною українською. Але потім я із здивуванням почула, як вона говорить так само гарною румунською. Тобто румунка розмовляла бездоганною українською та бездоганною румунською. Цей факт мене дуже порадував. Так що думка, що російська румунам легша, не мала б жодних підстав, якби в Україні б велась цілеспрямована державницька політика щодо нацменшин, якби радіо і телебачення займали державницьку політику, якби церкви на території України не були ворожими установами.

До чого тут церква? А до того, що у самісінькому центрі міста Сторожинець розташована церква Святого Георгія, православна, московського патріархату. Всі жителі Сторожинця знають її як румунську. І ця церква окрім того, що вона є церквою агресора і веде відповідну роботу серед населення, вона ще й підливає масла у вогонь румунських сепаратистів, тобто ця церква веде подвійну антиукраїнську діяльність: проросійську та прорумунську. Знаю, що ця церква організовувала гуманітарну допомогу жителям окупованих територій. Чи надавала ця церква таку ж допомогу постраждалим жителям неокупованої України, — питання риторичне. Неподалік церкви на площі знаходиться “Зелена аптека”. Фармацевт аптеки пані Збіглі Віоріка, яка обслуговувала клієнтів на румунською та російською, категорично відмовилась обслуговувати мене українською, популярно пояснивши мені, що Сторожинець — неукраїнське місто. Думаю, що пані Збіглі є вірною віруючою церкви Святого Георгія і саме там її переконання у тому, що Сторожинець — неукраїнське місто, щоразу підкріплюються.

Церква Святого Георгія, як і весь московський патріархат, веде загарбницьку політику. Кілька років тому на невеличкій території церкви збудували кількаповерховий будинок для потреб московських попів. Цей будинок явно “ завеликий “ для відведеного місця. Хто буває у тому будинку? Що зберігаютьу тому будинку? Хто дозволив будувати великий будинок на такій малій територіі?

Цього ж року церква пішла далі і захопила ще чималенький шмат землі у центрі міста поряд з церквою і розмістила там релігійний парк. У тому паркові окрім лавочок є великі ікони. Є якийсь релігійний текст. От мені цікаво: хто дав дозвіл будувати релігійний парк? Що це за різновид парку? Що з цього приводу говорить закон? У нас церква і держава не розділені? У тому паркові мають право бути тільки православні? Чому цінна земля у центрі міста виділяється установі, яка відкрито підтримує війну Росії, установі, яка не шанує героїв, що віддали своє життя за незалежність України? Установі, яка освячує зброю, якою вбивають українців? І чи не збудує там московський патріархат ще якийсь монастир, щоб в ньому переховувати зброю для майбутніх боїв? Що робить керівництво міста, району, щоб запобігти негативному впливу ворожої церкви?

Я не живу в Строжинці і не знаю, до якої церкви ходить місцеве начальство. Судячи з останніх подій у державі, Президент України, щоб підняти свій рейтинг, почав роботу по узаконенню української церкви. Канонічність українськоі церкви багато чого змінить у державі. Хоч президент і робить ці кроки задля втримання влади, це є той випадок, коли інтереси українців і інтереси президента співпадають, хоч і з різних мотивів. Сподіваюсь, що якщо президент буде ходити до церкви

Київського патріархату, то і маленькі начальники будуть його наслідувати і не будуть молитись за здоров’я поплічника Путіна Гундяєва і також не будуть молитись про здоров’я російського воїнства, яке щоденно вбиває українців у церквах МП (і (хочу помріяти!), і церква румунської громади перейде до Київського патріархату.

А ще мрію про той день, коли я зможу зловити на татовому транзисторі багато українських радіостанцій.

Нет комментариев