Якщо у іспанців вийшло, то чому у українців не вийде?


Недавно я собі купила у Decathlon велосипед. Дуже гарний, м’ятного кольору, жіночний, з кошичком. Такий як у фільмах про період до другої світової. Такий, про який я давно мріяла. Але поїздивши на ньому тиждень, я зрозуміла, що він мені не дуже підходить: він більше годився для їзди по рівній місцевості. Саме тому і модель називалась “ голандська”. А мені ж треба стиль “ горбиста місцевість”. Як мені не було шкода мого м'ятного зеленого велосипедика, я поїхала до Decathlon його повертати. Хоч я й давно вже живу в Іспанії, але радянське минуле, коли щось повернути до магазину було майже неможливо, тихенько шкрябало у моїй душі: я всю дорогу готувалась до відбиття атаки. Перед поверненням велосипеда, я його уважно оглянула: чи не було подряпин, — витерла вогкою серветкою. Велосипед тихо сяяв зеленою жіночністю. У магазині велосиед так швидко у мене забрали, що я навіть не встигла з ним попрощатись і не встигла озвучити свої заготовлені діалоги. Мені аж стало нецікаво. Додому я верталась на машині, сумуючи за моїм гарним велосипедом.

Оцей момент, коли треба повертати щось до магазину, ще раз мені нагадав, що ми, вихідці з пострадянської дійсності, тяжко звикаємо до європейської цивілізації. Але так було не тільки з нами. Іспанці, які зараз є дуже й дуже європейським народом, ще зовсім недавно були подібними до невпевнених українців і почувались у інших європейських країнах досить невпевненно.

Якось моя іспанська одруга порадили мені подивитись фільм про іспанську еміграцію 60-х років “ Un franco catorce pesetas”. У фільмі розповідається про двох друзів, які поїхали шукати роботу до Швейцарії. Коли іспанці їхали у швейцарському поїзді, то з'ївши свої бутерброди, вони викинули папір від бутербродів просто під ноги. Швейцарка, яка сиділа поруч, мовчки піднялась, глянула з докором на іспанців, підняла і викинула папері до смітника.

На пляжі нудистів, куди іспанці зовсім випадково потрапили, вони дивились на голих швейцарців широко відкритими очами до тих пір, поки один з нудистів не зробив іспанцям зауваження. Зараз у самій Іспанії є нудистські пляжі, куди приїздять багато туристів з-за кордону.

Років з десять назад у Астурії, де я живу, відкрили шведський магазин IKEA. Коли його відкрили, продавець вкладала товар у великі паперові пакети, безкоштовні. Іспанці почали брати по кілька пакетів про запас. IKEA відреагувала і ввела плату 20 сентімо за пакет. Іспанці повели себе не дуже цивілізовано. Шведи змушені були вносити корективи.

Колись у Іспанії у чергах у банках люди стояли дуже близько один до одного, так як у нас ще зовсім недавно стояли люди у черзі за хлібом, торкаючись один одного і дихаючи у потилицю. Я іноді хотіла сказати тим, що стояли надто близько біля мене і я по запаху могла взнати, чим вони пообідали, що я маю воші.
Щоб виправити цю ситуацію і щоб фінансові таємниці були збережені, на підлозі у банках почали малювати лінії, за якими требе було чекати, щоб очікувати своєї черги. Так іспанців привчали до цивілізації у банках.

Щодо повернення речей до магазину, у Іспанії все зроблено для зручності клієнта. Велосипед, наприклад, можна повернути на протязі двох місяців. Едина умова — відсутність подряпин. Також комп'ютер можна повернути на протязі досить довгого часу. Іспанці іноді навіть зловживають з цих таких гарних законів: купують перед новорічними святами одяг, а після свят, одягнувши обнови, повертають назад. Одного разу я бачила, як у один престижний дорогий магазин покупець вертала постільну білизу, яку напевно, випрала з якимось кольоровим одягом і яка поліняла. Завідуючий відділом розумів, що покупець нахабно хотіла скористатись ліберальними нормами магазину, але все ж змушений був прийняти зіпсований товар: магазинові краще було втатити з непорядним клієнтом, ніж порушити свої норми.

Для чого я це все пишу? Для того, щоб показати, що не тільки українцям треба призвичаюватись до європейських цивілізованих звичаїв. Інші народи теж були змушені через це пройти. Якщо у іспанців вийшло, чому має не вийти у нас, у українців? Думаю, що іноді ми вважаємо себе надто нецівілізованими. Впевнена, що нецивілізованими ми стали у нецівілізованому совку, де культура не була потрібною. Потрібні були покірність, страх, бідність. Держава дбала тільки про те, щоб тримати світ у страхові. Задоволення потреб людей ніколи не було метою комуністичного режиму. Тому ми зараз маємо навчитись жити так, як цивілізоване суспільство.

Нет комментариев