Три аргументи на користь державних інвестицій у житло на Донбасі


За найоптимістичнішими прогнозами, для відновлення Донбасу після повернення Україні окупованих територій знадобиться щонайменше 10 років і близько $50 млрд інвестицій. Виходячи з цього, необхідно розпочати відлік цього періоду вже сьогодні, створивши умови для пріоритетного розвитку регіону. Щоб наші перші економічні успіхи стали трендом і для тимчасово окупованих територій.

Україні потрібна надійна відпрацьована економічна модель, яку ми застосуємо і щодо окупованих територій, одразу після їхнього звільнення. Насамперед йдеться про механізми залучення до регіону кваліфікованих кадрів. Адже значних донорських та бюджетних коштів, призначених для інфраструктурних проектів, не освоєно через відсутність у регіоні вмілих робочих рук та грамотних управлінців.

Серед робітничих професій у найбільшому дефіциті – токарі, газозварники, слюсарі-ремонтники… Бракує інженерів, медпрацівників, лікарів, вихователів, вчителів середніх шкіл… Багато хто виїхав. А іншим – бракує мотивації пов'язати своє життя із Донбасом.

Важливою умовою для залучення якісних кадрів може стати можливість надання службового та постійного житла. У регіоні його критично не вистачає. Значну частину інфраструктури, у тому числі житлової, зруйновано. А в умовах масової міграції проблема стала ще гострішою.

Я часто зустрічаюся зі студентами та знаю, що можливість отримати власну квартиру – ключовий фактор для географічного визначення молодих спеціалістів. Надавши їм квартирну перспективу на Донбасі, ми підвищимо індекс інвестиційної привабливості регіону. І – створимо сильний імпульс економічного розвитку.

Реальна можливість отримати власне житло буде стимулом і для місцевих фахівців, які через соціальні проблеми виїхали і збираються виїхати в інший регіон або за кордон. Адже нині на квартирній черзі лише на Донеччині стоїть близько 20 тисяч сімей.

Україні потрібна програма стимулювання житлового будівництва на Донеччині. Першим її кроком може стати цільова субвенція із держбюджету для місцевих бюджетів Донецької та Луганської областей для співфінансування будівництва на їхніх територіях житла.

Ухваливши таке рішення, ми вирішимо кілька завдань. По-перше, перспектива отримати житло привабить фахівців, які гостро потрібні регіону. По-друге, стимулюємо розвиток будівництва та суміжних галузей у регіоні. А це – податки, бюджетні відрахування та робочі місця.

І, по-третє, ми дамо важливий меседж громадянам України, які вимушено опинилися з іншого боку лінії зіткнення, про соціальний та інфраструктурний розвиток регіону. Його суть у тому, що Донбас обов'язково відродиться, оскільки уряд інвестує житлове будівництво. Розуміння суспільством цього чинника прискорить возз'єднання в одній державі всіх українських територій Донецької та Луганської областей.

Нет комментариев