Томос для Української церкви – історична подія світового масштабу


Трапилась на очі цікава добірка світової преси за фактом надання Томосу для Української церкви. Судячи з неї, весь світ визнав набуття українською церквою незалежності перемогою президента Порошенка і поразкою Кремля. І це не може не радувати!



Так, Reuters повідомляє, що відомий британський експерт Тімоті Еш вважає Томос величезною перемогою для України і поразкою для Кремля.

«Тепер надія Москви на те, що Україна в майбутньому повернеться до її «орбіти» практично неможлива без застосування переважаючої військової сили», — йдеться в статті видання.

Йдемо далі. Guardian пише про те, що давно намагається багатьом пояснити президент: автокефалія Української церкви — зменшення впливу російської пропаганди в нашій країні.

«Україна прагнула здобути автокефалію для своєї церкви, щоб зменшити вплив Росії в Україні. Підтримані Москвою православні церкви в Україні є знаряддям Кремля для поширення російської пропаганди і підтримки проросійських бойовиків на сході», — пише видання, прямо називаючи Томос «ляпасом Росії».

Der Tagesspiegel з Німеччини взагалі визнає Томос як особисту поразку патріарха РПЦ Кирила, «а з ним і всього російського керівництва».

У той же час французькі ЗМІ назвали автокефалію Української церкви відновленням історичної справедливості та «розривом останнього моста між Україною і Росією».

«Після 332 років перебування під контролем Москви, в Україні з'явилася незалежна церква. Україна зруйнувала останній міст, який пов'язував її з Росією», — пише L'Opinion.

Radio France Internationale каже, що «церковна» перемога Порошенко «поклала край більш ніж 300-річній підпорядкованості українського духовенства Російської православної церкви». Томос ж «ставить під сумнів прагнення російського президента Володимира Путіна перетворити Росію в лідера православного світу».

Думаю, якщо всі західні ЗМІ говорять про Томос для ПЦУ як про геополітичний зсув, відновлення історичної справедливості, викорінення російського впливу на Україну, особисту поразку Путіна і його прибічників, це означає, що цю подію можна назвати справді історичною, причому не тільки в українському, а й в світовому масштабі.

Нет комментариев