Як захиститися від неякісного товару: 3 кроки


Фото з сайту: https://bit.ly/2E8WP4u
В епоху активного користування соцмережами, ми звикли писати про усі свої «зради» та «перемоги», останнім зазвичай приділяється менше уваги. Головний же акцент ми часто робимо на «зрадах», тобто на негативах, що з нами чи з нашими знайомими так чи інакше трапляються. Поділившись своїми обуреннями, ми виплескуємо свої негативні емоції в Інтернет-простір і сподіваюся менше на тих, хто попадається нам під руку. Що те ж на мою думку, добре, бо ж гнів наш має виходити. Не носити ж його у собі.

За кілька останніх днів у мережі Фейсбук я побачила кілька публікацій, де люди скаржаться на прострочений у магазині товар, наклеєні одне на одне цінники, невідповідність цінників на вітрині та у чеку, зіпсований товар з відсутністю дати виробництва і т. д. Люди публікують свої історії, позначають офіційні сторінки магазинів у соцмережах. Відповідальні власники магазину – реагують, вибачаються та усувають проблеми, на які скаржаться люди. Безвідповідальні ж – не зважають, а покупці лишаються невдоволені, витрачаючи кошти за неякісний товар, який зрештою опиняється в смітнику. І то добре, якщо їм повертають ті кошти на вимогу, а якщо ні? Гроші на вітер, зіпсований настрій, певна безпорадність.

В цій публікації хотілося б звернути вашу увагу на законні методи захисту вашого права, як споживача.
Якщо в магазинах вас дурять, порушуються ваші споживчі права, пишіть скарги в Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба). Саме ця служба, крім іншого, уповноважена здійснювати державний контроль за додержанням законодавства про захист прав споживачів і рекламу в цій сфері, у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ринковий нагляд тощо. У Розділі ІІ Статті 4 пп 1-5 ЗУ «Про захист прав споживачів» чітко сказано: «Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на: захист своїх прав державою; належну якість продукції та обслуговування; безпеку продукції; необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця); відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), відповідно до закону».

Ви маєте усвідомити, що ваше споживче право на отримання якісної продукції гарантоване законом! А тому, ви маєте право (я б сказала — повинні) вимагати від держави забезпечити дотримання законодавства про захист прав споживачів.

У 2016-2017 рр. ми боролися, щоб в умовах тотального мораторію на перевірки бізнесу, були дозволені такі перевірки на основі скарг від людей. У 2017 р. було прийнято відповідний закон. Саме тому на законодавчому рівні, Держпродспоживслужба може здійснювати перевірки, якщо споживач подав відповідну скаргу.

Що робити?

Ось, що потрібно робити, якщо ваше питання не вирішила адміністрація магазину, супермаркету чи кіоску:

1.Сфотографувати порушення на телефон.

2. Взяти Книгу скарг та пропозицій (вона зазвичай міститься у куточку споживача. Якщо її там немає, вам її обов'язково мають надати на вимогу!!!). Детально описати ситуацію, що склалася. ОБОВ’ЯЗКОВО: переписати звідти назву юридичної особи та юридичної адреси, адже дуже часто вони не співпадають з фактичною назвою закладу та його адресою. Без зазначення юридичної особи та юридичної адреси, Вашу скаргу повернуть назад і попросять вказати їх.

3. Потім, необхідно зайти сюди. Тут міститься зразок скарги та форма електронного звернення. Потрібно заповнити скаргу або форму звернення та відправити на вказану електронну адресу.
Не залежно від того, ви знаходитеся у Києві чи в будь-якій іншій області. Я би радила направляти скаргу на центральну інспекцію. Навіть, якщо ви пишете скаргу в область, вони передаватимуть документи на отримання дозволу з центрального офісу Держпродспоживслужби, що займе трохи часу. А якщо напишете в центральну, вони спустять в область і далі, місцеві інспектори мають піти їх перевіряти.

ВАЖЛИВО: Будь ласка, вказуйте юридичну та фактичну адреси, а також точне найменування юридичної особи і назву самого магазину (назва юрособи може відрізнятися від назви торгового пункту!!!). Ця інформація зазвичай міститься у фіскальному чеку або у книзі скарг та пропозицій одразу, коли ви відкриваєте титульну сторінку. До того ж, залишена вами у ній скарга слугуватиме додатковим аргументом для перевіряючих.

Чим більше буде скарг, ти менше магазин буде охочий до порушень. Постійні перевірки врешті-решт набриднуть адміністрації магазину. Головне, звісно, щоб Держпродспоживслужба дозволила здійснити перевірку.

Перевага в тому, що споживач напише скаргу – очевидна. В такому разі – це позапланова перевірка, коли перевіряючий орган не повинен інформувати суб'єкта господарювання про перевірку, як у разі з плановими перевірками. А от коли проводяться планові, тоді контролюючий орган за 10 днів повідомляє порушника, що прийде його перевіряти. Нонсенс, скажете ви. Так. ТОМУ НАДСИЛАЙТЕ СКАРГИ – ЗАХИЩАЙТЕ СВОЇ СПОЖИВЧІ ПРАВА!

Фото, використане в публікації, взяте з сайту bit.ly/2E8WP4u.

Нет комментариев