Свіжий вітерець від Зеленського?


Свою педагогічну діяльність я починала у роки Перебудови у школі, у якій я вчилась. То був час, коли вчителі ще були зобов'язані ходити на відкриті партійні збори. На одних тих зборах я виступила з якоюсь промовою. Коли я проходила, щоб сісти на своє місце, моя колишня вчителька географії Ніна Іванівна, яку дуже любили і поважали учні, мені сказала: “ Хоть какім-то свежим ветерком подуло”(школа була російська). Мені та похвала дуже сподобалась.

Я не належу до поціновувачів творчості Зе. Я взагалі не дуже любила КВН і різні піонерські пісні. “ Сватів” подивилась одну серію. Так само мене обурили виступи Зеленського про хахлів і термос.

Так як Зе вийшов у другий раунд, я почала придивлятись до нього. Зі здивуванням зрозуміла, що Зе їздив на фронт не просто відмітитись (як це зробило багато привладних покидьків), а робив, схоже, це часто і від душі. Вчора я подивилась, як він представляв свою команду. Сподобалось, що було помітно, як він хвилювався і хотів, щоб все вийшло добре. Не сподобався тон двох пань: ведучої та пані Кошкіної: вели себе якось нахабнувато, якось зверхньо. Я б на місці Зе зробила б їм зауваження.

Після представлення команди у мене з'явилось відчуття, що й мені повіяло свіжим вітерцем. Я не знаю всіх членів команди. Єдиний, хто мені не сподобався, це доктор Комаровський, здається. Запам'ятала його колишні антиукраїнські висловлювання. Всі ж решта створили гарне враження. Трохи хвилювались. Але це є нормально.

Не знаю, хто виграє. Сподіваюсь, що Зеленський. Сподіваюсь, що хвиля ненависті уляжеться. Сподіваюсь, що українці зрозуміють, що президенти приходять, щоб піти, і що Україну треба будувати усім разом.

У багатьох країнах світу вибори поділяють виборців, але після виборів поділ вирівнюється і країна йде уперед. Ангелі Меркель після останніх виборів довелось дуже нелегко створити уряд, щоб врахувати інтереси кількох непримиримих партій, і керувати. У Іспанії з 2015 по 2018 тричі відбулись вибори прем'єр- міністра, так як обрані прем'єри ніяк не могли дійти згоди. І нічого. Іспанія тримається, має економічний ріст.

На сьогоднішніх дебатах на стадіоні мені знову сподобався Зе. Єдине, що я сподіваюсь, що він після перемоги усвідомить, президентом якої країни його обрали, і припинить говорити мішаною мовою, яка так запанувала в Україні за президента По.

Зе доведеться об'єднувати країну, яка так істерично свариться під час цієї виборчої кампанії. Ну і не тільки під час кампанії. Україну треба об'єднувати. Цього жоден президент не робив. Сподіваюсь, що Зе поставить собі і таку мету.

Нельсон Мандела свого часу став першим чорношкірим президентом ЮАР. Біла влада на довгих 22 роки ув'язнила його і примусила тяжко працювати. Мандела після обрання не підняв чорношкірих на повстання і не почав мститись за своїх 22 украдених роки життя. Він почав шукати шляхи примирення з білими. І зробив це за допомогою білошкірих футболістів, яких підтримав і надихнув на перемогу на чемпіонаті світу. Футболісти, які були расистами і ставились зверхньо до чорношкірих, побачивши зблизька людську велич Мандели, спочатку здивувались, потім оторопіли, а потім захопились політиком. Ця перемога допомогла зробити лінію, яка розділяла білих і чорних, значно тоншою. Тільки об’ єднавши і помиривши колишніх ворогів, країна почала змінюватись. Чорношкірі громадяни почали отримувати більше можливостей для виходу зі стану нижчого класу.

Сподіваюсь, що Зе почне виконувати ті обіцянки, виконання яких українці не бачили від жодного президента. Українці хочуть, щоб діяли закони, щоб країну припинили грабувати, щоб війна не була бізнесом. Якщо Зе це зробить, то Україна об'єднається. Якщо Зе і його команда будуть розмовляти українською, то і в школах і в садочках теж почнуть це робити. Якщо громадянське суспільство буде термосати політиків, політики будуть змушені чути українців.

Ну і про повію, про хахлів Зе.

Люди змінюються. Фаріон, яка зараз є головним прокурором по захисту мови, була колись членом КПРС і, напевно, не дуже голосно боролась за мову. Дуже любима мною поетеса Тетяна Малахова, яка зараз пише дуже патріотичні вірші, написала, що ще до 2014 року вона була і проти української мови і проти Бандери і взагалі жила у Москві і писала сценарії для російських фільмів. А зараз живе в Україні, відмовилась від співробітництва з росіянами. І….стала націоналісткою, і її вірші просякнуті любов'ю до України, болем за воїнів, болем за страждання українців. Чому не можна припустити, що й Зе почне змінюватись?
Марія Магдалена теж змінилась. І Ісус її пробачив. У католицькій церкві є одна річ, яка мені дуже подобається: у кінці служби віруючі тиснуть оточуючим руки на знак миру.

Думаю, що Зеленському треба дати шанс. Треба придивитись до нього, допомогти йому. Спробувати дати йому кредит довіри. Може, в нього вийде? Може, не критикувати його хоча б 5-6 місяців? Може на цих 5-6 місяців припинимо ненавидіти одні одних?

У католиків є дуже дивний звичай. У передвеликодній тиждень Папа римський миє ноги дванадцятьом людям. Миє і витирає. Ця традиція йде ще від часів Ісуса. У ті часи, коли люди ходили дорогами, то ноги у них бруднились. І багатим людям раби на порозі хати мили ноги. Ісус теж мив ноги своїм учням перед останньою вечерею. Ця дія символізує сумирність, прощення, рівність всіх.

Цього року Папа римський помив і витер ноги 12 в'язням однієї тюрми неподалік від Риму. Там були і хворі ноги і ноги зі слідами порізів ножами. Цією дією Папа начебто пробачав гріхи ув'язненим і давав їм надію на чисту сторінку їхнього життя.

Давайте і ми помиємо подумки один одному ноги, припинимо цю божевільну суперечку, заспокоїмось, і перегорнемо сторінку. Тим більше, що ми також знаходимось на порозі Великодня.

Впевнена, що якщо захочемо, у нас вийде.

1 комментарий