Якою першою дамою буде пані Зеленська?


Якою першою дамою буде пані Зеленська?

У історії незалежної України ми вже мали кількох перших дам. Так як у Радянському союзі сексу не було, то перших двох дружин українських президентів ми не побачили. Перші президенти — продукти радянської епохи — як це робилось за радянських часів, комуністичне начальство своїх дружин тримало за лаштунками.

Наступні президенти вже на західний манер офіційно почали возити з собою своїх пань по закордонах. Катерина Ющенко достойно виглядала біля свого президента. Але у моїй пам'яті пані Катерина залишилась особою, яка дозволила собі одягнути як прикрасу археологічну знахідку з сарматської могили. Один цей красномовний факт показав світові багато чого: археологічні знахідки, які належать народу України, розкрадаються, не зберігаються; президентська пара продемонструвала українцям і світові, що закони в Україні не діють: ні кримінальні, ні моральні. Не можу собі уявити таку прикрасу на жодній першій дамі з цивілізованих країн.

Четверта перша дама пані Людмила Янукович назавжди увійшла в історію України зі своєю промовою про американські валянки та наколені апельсини. Але пані Людмила у мене навіть викликає симпатію: вона побачила, що чоловіка треба рятувати і зробила це за допомогою своєї недолугої промови. Люди сміялись над нею. Але що можна було очікувати від дружини президента, який плутав Ахматову з Ахметовою, а Чехова вважав українським( тут він не помилився) поетом. Щирі намагання пані Людмили Янукович не оцінив: залишив дружину заради молодої.

Пані Марина. Гарна, струнка, має смак до одягу. Думаю, що дружини можуть підкреслити як недоліки так і позитивні риси своїх обранців.

Що підкреслила пані Марина? Єдину позитивну рису, яку, на мій погляд підкреслила пані Порошенко, так це те, що президент має гарне око на жінок.
А погане? Поганого багато.

В Іспанії королева-мати за національністю є грекиня. Коли вона одружувалась з королем Іспанії, вона, як православна, прийняла католицизм, вивчила іспанську мову настільки досконало, що вона немає ніякого акценту. Думаю, що також вивчила і іспанські страви, і і іспанські традиції.

Пані Марина, на мій погляд, ніколи не подумала, що бути дружиною президента України дає їй не тільки багато прав, але також вимагає від неї стати українкою. Це мало б означати, що у сім'ї мала б запанувати українська мова. Пані Марина мала б пояснити дітям, що друзів- росіян вони мали б віддалити від себе. А про те, щоб одягати футболку з написом Росія, це взагалі сім'я президента мала б трактувати як катастрофу. І ще окреме питання, чому діти українського президента не мали б навчатись разом з українськими дітлахами, щоб знати, чим живуть, про що мріють українські ровесники.

Наступний великий прокол, на мій погляд, пані Марина зробила, коли вирішила поділитись з українськими господинями рецептом куліча. Це ж настільки треба бути ментально далекою від українців, щоб у хаті президента України пеклись ворожі кулічі.

Чрговою великою помилкою першої дами був Віденський вальс. Мудра дружина сказала б недоумкуватому чоловікові: Чоловіче, який вальс, коли в Україні щодня гинуть молоді і немолоді українці та українки, коли в Україні є люди, які недоїдають, коли в інтернеті щодня хворі українці волають про допомогу для лікування, який вальс?

Я розумію, що президент старіє, що коли закінчиться війна, він вже, можливо, не буде у змозі танцювати вальс. Але президент ризикує ТИМ, що не зможе дочекатись до вальсу, а багато українців ТИМ, що не доживуть до перемоги.

А коли перша пані додумалась ще й прикрасити своє вишукане плаття бурштином, то це вже був верх безглуздя, нахабства, зверхності. Президент може тисячу разів показати чек, який продемонструє, що бурштин придбаний законно, але це, напевно, нікого не переконає у тому, що цей бурштин не викопано злодійським способом зі знищеної поліської землі і не принесений у вигляді хабара у мокрому мішку за можливість і далі знущатись з нашої землі. Бурштин у даному випадку як вірьовка у домі повішеного.

А коли вже перша пані познущалась із Шевченка, видушуючи з себе слова “Заповіту”, то тут вже немає чого додати.

Думаю, що три перші дами не здали екзамен на право залишитись на білих сторінках української історії. Ні вони, ні їхні чоловіки.

Французи кажуть: шукайте жінку. Це прислів'я говорить, що за всіма малими і великими справами стоять жінки. Раніше я думала, що легковажні французи мали на увазі тільки дружин та коханок. Але тепер я думаю, що це прислів’я має на увазі і матерів, і бабусь. У євреїв національність визначається за матір'ю. Ці факти доводять те, що багато хороших і поганих справ люди роблять у залежності від того, що тим людям у дитинстві матері вклали у душу і у мозок. Я колись зустрічалась з хлопцем, який був родом з Надвірної Івано-Франківської області. Я йому писала листи російською. Його матері це не сподобалось. Вона спитала свого сина про мене: вона москалька? Це мене тоді дуже здивувало. Але тепер, з висоти прожитих років, я розумію тривогу тієї мами: вона знала, хто такі росіяни, вона знала, яку біду вони принесли українцям. Настороженість до росіян уже була закладена у генетику цієї жінки. Теперішня війна показала, що за ці п'ять років з-за війни були перервані багаторічні стосунки між друзями, розлучились подружжя. Розрив пішов по лінії: росіянин-українець. Тривога мами мого колишнього хлопця виявилась виправданою.

Те, що пан Порошенко і сам одружився з росіянкою, і невістку має росіянку, не є фактом для звинувачення. Але це є два факти, які доєднуються і до багатьох обмовок, і до російськомовності, і до росіян на критично важливих посадах. Цих фактів є так багато, що вони чітко вказують напрямок, до якого тяжіє пан Поршенко. І напевно, пані Марія не спитала з тривогою у голосі у свого старшого сина про майбутню невістку: вона москалька? Пані Марія не може боятись росіян, так як вона так і не стала українкою.

Через кілька днів чи тижнів( коли пан П позачищає все, що можна позачищати та докрасти) ми матимемо чергову першу даму: молоду, гарну.

З того, що я встигла взнати про неї, мені сподобався факт, коли вона до пізньої ночі гортала сторінки свого фейсбуку назад( я й не знала, що це можливо), щоб спростувати серйозний наклеп про те, що вона, начебто, допомогала росіянам, передаючи інформацію про пересування українських військ.

Більше я про пані Зеленську нічого не знаю.
Схоже, що молода президентська пара хоче продемонструвати українцям, що вони — звичайні люди, що вони можуть бути кумедними, ніжними, що вони можуть помилятись і просити за це пробачення. Українці будуть уважно слідкувати. Частина буде намагатись допомогати, частина(25), схоже, будуть всі починання гостро критикувати. Якщо пан Зе буде йти у вірному напрямку, підтримка, думаю, буде зростати. І у тому, щоб у нового президента все вийшло добре чи погано, велика частина успіху чи неуспіху залежатиме також від пані Зе.

Якщо і пані Зе і пані Зе- старша скажуть своєму синові та чоловікові: ти став президентом України. Україні треба не програти війну, Україні треба побороти корупцію, Україні треба збудувати економіку. Це все надважливо. Але Україну треба зробити такою, де українці не можуть і надалі бути колонізованим народом, народом, який у своїй країні має боротись за право бути українцем.

Дуже сподіваюсь, що цього разу перша пані здасть екзамен. Якщо здасть вона, то здасть і пан Зе, здасть Україна.

УКРАЇНА ЧЕКАЄ.

Нет комментариев