Що таке провідна неділя?




Через тиждень після Пасхи християни моляться за тих, хто відійшов з цього світу. Цей день називаємо Проводами. Звичайно, молитися за рідних і близьких, які покинули цей світ, ми повинні будь-якого дня. Але у православній церкві є визначені для цього дні.


Загалом у православному календарі є вісім загальних поминальних днів. Один з таких днів — Провідна неділя (неділя після Великодня). За церковним Уставом через тиждень після Великодня у вівторок є Радониця, коли теж поминають померлих.

Традиційно склалося так, що поминання померлих перенесли на неділю після Великодня. Цього дня християни йдуть на кладовища, щоб відвідати могили померлих й помолитися за них. Взагалі у Великодній період не прийнято звершувати поминання померлих, адже Великдень — найбільше, найсвітліше і найрадісніше свято.

На могилах не потрібно влаштовувати застілля. Душі померлих не потребують їжі. За традицією, православні залишають на могилах якісь наїдки, які можуть взяти собі ті, хто цього потребує. Часто можна почути від людей: «Занесу на могилку пиріжки, шматок торту, бо тітка так любила солодощі». Але тітці, яка відійшла в інший світ, не потрібна їжа. Тому що їжа це для підтримка нашого тіла. А молитва – це є підтримка для вічної душі. Оскільки людина вже залишила своє тіло, і пішла своєю душею у вічність, тому для неї поживою і пасхальним подарунком буде молитва, яка супроводжується вірою.

У такому випадку раще занести ті смаколики у будинок інвалідів чи сиротам. Також можна роздати пиріжки чи фрукти тим, хто просить милостиню, й попросити про молитву за душу померлого.

Нет комментариев