Шведський дух IKEA


Шведський дух IKEA

Так як я живу дуже близько від магазину ІКЕА, то іноді ми з чоловіком, якщо погана погода чи немає бажання їхати у якесь інше місце, йдемо погуляти в IKEA. Не знаю, чи там хтось медом намастив, але нам дуже подобається цей магазин. Хоча якщо подивитись на естетику цього магазину, то видно, що архітектори не ховали свого наміру зробити приміщення якомога дешевшим. IKEA швидше схожа на приміщення якогось заводу чи фабрики зі стелею, яка може бути десь на виробництві. Але коли ти приходиш сюди у надцятий раз, стеля для тебе вже не важлива. У IKEA завжди цікаво: і коли вони оновлюють експозицію, чи коли ти приглядаєшся до маленьких деталей. Я щоразу намагаюсь приглядатись, щоб й собі дома скопіювати. Наприклад є накутнички, які захищають від ударів гострими кутами. Особливо це стосується дітей.

А чудові крісла з товстої фанери, на яких стомлене тіло одразу починає відпочивати? І в IKEA придумали для цих крісел багато різних чохлів: різнокольорових, шкіряних. Набридла тобі одна тканина, міняй на іншу. А дивани, які мають чохли, які можна попрати або купити інші, з іншої тканини?

Коли дивишся на товари в IKEA, то часто помічаєш, як за якимось товаром ховається чийсь талант, чиєсь піклування про природу. Бачиш, що автори виробів мислять нестандартно, не бояться експериментувати, не бояться здатися смішними.

Приглядаючись до товарів в цьому магазині, усвідомлюєш, що їхні творці думають у першу чергу про зручність, про довге служіння виробу. Думаю, що часто виробники виховують покупців.

Кілька місяців тому стало відомим ім'я молодої шведки Greta Thunberg, яка заснувала молодіжний рух проти кліматичних змін. Можливо, вона сформувала свій світогляд також завдяки IKEA?

Людству хоч не хоч прийдеться думати про зміни у поведінці, тому що природа вже чи не щодня нам посилає сигнали біди.

Кілька років тому я прочитала, що мер Лондона радив лондонцям заради економії води не зливати воду у вбиральні після кожного візиту. Директор Levis наголошував, що він намагається якомога рідше прати свої джинси. Сказав, що одні свої джинси він не прав цілий рік. Ну, щодо року, то, може він і загнув, але одяг треба старатись прати якомога рідше, щоб берегти чисту воду, якої на планеті катастрофічно не вистачає.

Ще зовсім недавно серед небідних іспанців були популярними меблі з черешні, з бука. Дубові меблі були дуже рідко кому по кишені. Особливим попитом у тих, хто хотів мати затишний дім, користувались меблі з Португалії. Ще зовсім недавно у кожному великому місті були магазини португальских меблів. Дехто навіть їздив до Португалії за меблями особисто, щоб мати більший вибір і знайти дешевші.

Коли я заходила до цих магазинів, то у мене було враження, що я зайшла до церкви: важкі, нерухомі, темні, зроблені на віки меблі. Як надгробки. Не знаю, чи криза, чи новітні тенднції, але португальскі магазини в Іспанії позакривались.

Розглядаючи спальні, кухні, вітальні у IKEA, бачиш, що важливо для шведів: зручність, доступність, творче застосування виробу і, найголовніше, на мій погляд, простота. У шведів немає бажання похизуватись, продемонструвати можливості гаманця, приголомшити. Ні, шведи шукають варіанти, щоб було зручно, затишно, цікаво і маленьким і великим,і собакам і котам. Щоб молодята могли у маленькому приміщенні добре жити, правильно використовуючи простір, так як заробітки у молодих невеликі.

Якось я купила в IKEA гарну темно-червону поличку, яка зроблена з картону. Дивлячись на поличку, ніколи не подумаєш, що з картону. Інструкція попереджає, що на кожну невеличку поличку можна покласти не більше трьох кілограмів ваги. Виробляючи таку поличку, IKEA не зрубала жодного дерева, а тільки переробила старий картон.

Чи роблять в IKEA меблі зі справжнього дерева? Так. Але небагато. З сосни, наприклад. Я купила дітям двоповерхове ліжко за 79 євро. Це дуже дешево. Подібне ліжко у іншому магазині коштувала удвічі дорожче. Ліжко дуже гарне, міцне. Коли ми купили квартиру, ми розпиляли ліжко, щоб було два, так як у нас з'явилось дві дитячі кімнати. Більшість меблів в ІКЕА тільки обклеюють дубовою чи ще якоюсь фанерою: ікеївці економлять натуральні матеріали і не бачать необхідності робити меблі повністю з натурального дерева.

Років десять тому я прибирала квартиру двох лікарів. Вона травматолог, він — сімейний лікар. Разом у місяць вони заробляли більше п'яти тисяч євро. У свою нову квартиру вони не купили меблів з натурального дерева, хоча вони абсолютно могли собі це дозволити. Але ні. У цивілізованих країнах стає все популярнішим бути екологічною людиною, стає популярним не витрачати багато на нерухомість, на дорогі автомобілі, прикраси.

Приглядаючись до представників різних народів, помічаєш, що різниця між націями є, і досить велика.

Коли IKEA з' явились у Китаї, то шахраюваті китайці, побачивши толерантну поведінку шведів, почали у обідню перерву приходити до відділу матрасів і вдаючи, що вони пробують матрас, спати під час обідньої перерви. Шведам довелось змінювати правила.
Я не маю багато знайомих китайців, але мої сини мали китайця однокласника. Той маленький китаєць ходив до колехіо у полинялому плащику часів Мао Дзедуна, туфлі завжди носив без шкарпеток і завжди брав у мого сина фломастери та олівці під час уроку. Незабаром його економні батьки незабаром купили у досить непоганому районі квартиру, а ми ще не могли собі про це й подумати. Коли я купила у китайському магазині зіпсований подовжувач, то китаєць дуже неохоче повернув мені гроші і тут же поклав цей подовжувач у купу інших для продажу: він був упевнений що наступний покупець не буде з ним воювати за неповних чотири євро.

У іспанців теж були проблеми з IKEA. Коли відкрились перші магазини, іспанці почали набирати багато безкоштовних паперових пакетів. Шведи ввели оплату за пакети. І також у IKEA є кафе і ресторан. У кафе дають безплатну каву всім, а потім володарям картки IKEA FAMILY на протязі дня. А якщо не хочеш каву, то дають стаканчик для напоїв, який відвідувач наповнює з апарату сам. Можна наповнювати стільки разів,.скільки хочеш. Спочатку цей стаканчик коштував 50 сентімо, а потім 1 євро. Це досить дорого, але, напевно, персонал порахував, скільки люди наповнюють стакан:іспанці ще порівняно " молоді" європейці.

Чим більше живу в Іспанії, тим більше усвідомлюю, що правила європейського суспільства підходять для європейців. Система охорони здоров'я розрахована на те, що здорова людина не піде на лікарняний. Система соціального захисту розрахована на те, що людина не буде зловживати допомогою держави. А продавець не буде намагатись обдурити покупця.

З-за шахрайства китаців я майже нічого не купую у них. Я обираю чесну, просту людяну
IKEA.

Про те, що ми з чоловіком любимо гуляти в IKEA, ми розповіли працівникам магазину. І виявилось, що ми не одні. Ще є пари, які це роблять. І звичайно, кожен раз хоч якусь дрібничку, а все ж купиш.
І ще: у IKEA завжди людно. Навіть у найважчі часи кризи в ІКЕА були черги: таки там намащено медом.

Нет комментариев