Стрімке зростання економіки України чи черговий зелений агітпроект?


Достатньо довго, та з погано приховуваним нетерпінням, чекав, коли нова влада почне системно говорити про стан української економіки.

Бо, вважаю розвиток економіки головним пріоритетом розвитку нашої держави.

Нарешті, дочекався…

Президент Зеленський повідомив, що він переконаний, що в наступні роки Україна буде демонструвати зростання економіки.

«У наступні роки Україна буде стрімко зростати — до 5-7% (ВВП) в рік. Для цього ми вже цієї осені проведемо ряд необхідних реформ»

Чудово! 5-7%, це дуже непоганий показник, як для нашої поточної незрозумілої політичної ситуації.
Але, щоб оце заплановане зростання економіки не залишилось абстрактним «переконанням» президента Зеленського, дуже хочеться побачити, про які системні реформи економіки він говорить.

Бо, коли нам розповідають про деякі майбутні зміни зовнішньо-політичного напрямку, про покращення судової системи України, про «державу в смартфоні», ми мусимо все це сприймати на віру. Тому, що інструментів перевірки та контролю виданих обіцянок ми не маємо.

А, от коли мова йде про економіку, то там є чіткі цифри макроекономічних показників. І вони виконані за рік, або, ні. Все просто і зрозуміло.

І, для того, щоб досягти зростання у 5-7% у рік, вже з наступного року, треба вже сьогодні мати чіткий покроковий план змін та дій, які дозволять досягти такого темпу розвитку.

Інакше, якщо такий комплексний План дій не буде представлений експертам та суспільству, можна буде, з високою ступеню вірогідності, вважати, що це черговий зелений агітпроект.

Нет комментариев