Без надії сподіваюсь…


Contra Spem Spero… Без надії сподіваюсь…

Сподіваюсь, що розповіді нової влади про проведення реформ, які дадуть можливість розвиватись українській економіці по 5-7% у рік, не залишаться звичайними черговими обіцянками, а будуть підкріплені чіткою економічною стратегією. Економічною стратегією, яка базується на загальновідомих законах економіки рівня держави, та досвіді розвинутих країн.

Для того, щоб ті, хто в новій владі буде відповідати за економічний напрямок, не починали вигадувати велосипед, хочу нагадати:

Зростання економіки (показник ВВП) залежить, в першу чергу, від збільшення кількості товарів та послуг, вироблених вітчизняними підприємствами, та проданих на внутрішньому ринку, та ринках інших країн.
Сьогодні, в українській економіці, приблизний паритет,- 50% ВВП формується за рахунок продажів товарів на внутрішньому споживчому ринку, 50% — за рахунок експорту.

Три останні роки економіка України зростає на 2,5-3% у рік за рахунок збільшення попиту на товари та послуги на внутрішньому ринку. Експорт української продукції практично не змінюється.

Увага! Питання для економістів-початківців від нової влади,- за рахунок чого вони планують досягти зростання економіки у 5-7% у рік, при тому, що підстав для зростання експорту не має, а кількість домогосподарств – споживачів внутрішнього ринку кожен рік зменшується на декілька мільйонів, за рахунок зростаючої іміграції.

Якщо що, то в мене є відповідь на це питання, та пропозиції до стратегії економічного розвитку. Але, вважаю, що представники нової влади і самі знайдуть цю відповідь, бо пройшли тижневий курс економічного лікбезу…

Нет комментариев