Чому так складно зробити вибір?




У сучасному світі існує проблема, пов'язана з невизначеністю. Працюючи з людьми, я зіштовхнулася зі страхом вибору. Приймаючи рішення, людина боїться втратити альтернативу. Ми маємо справу зі втратою – я вибираю одне, а інше стає недоступним.

В результаті деякі люди взагалі не можуть зробити вибір.

Ми живемо в часи можливостей та пропозицій. Стираються обмеження та рамки. Парадокс – відкриті можливості, а ось зробити вільний вибір на користь одного чи іншого стає нестерпно важко.

Чому так відбувається?

Відсутність внутрішнього авторитету (стрижня, сили волі) призводить до дезорганізації справжнього бажання та прагнення. Людина шукає підтримки ззовні. Вона прагне прикріпитися до іншого, хто знає, що добре.

Ми живемо в час індивідуалізму, але набуваємо фейкової індивідуальності.

Усе це пояснюється через теорію прихильності, нестабільність суб'єкта, що підтримує в дитинстві, і, як наслідок — несформованість внутрішнього орієнтиру Я і Моя життєва лінія.

Коли виникає невизначеність, енергія не здатна реалізуватися, відбувається метання між/між. В оезультаті енергія реалізується через симптом (наприклад страждання, зневіра, захворювання). Психіка людини намагається через симптом компенсувати незадоволеність.

Напевно тому, психолог/ментор/тьютер входить до топ-30 професій майбутнього.

Коли з тих чи інших причин складно вибирати і ця невизначеність заважає, прислухайтеся до себе. Досліджуйте свої справжні бажання. Відкиньте той інформаційний шум (а заразом і моделі поведінки), який транслює суспільство.

Не існує правильного чи правильного рішення. Існуєте ви, ваші емоції та ваше прагнення вибирати найкраще для себе.

Як тільки ви почнете чути (і слухати) свій внутрішній голос, проблема вибору зникне.

Нет комментариев