Синхронізувалися з НАТО


Нині немає важливішої задачі, ніж зміцнення економіки, демократії та Збройних Сил України. І робити це треба усіма доступними засобами. Сьогодні в Одесі, в новій столиці наших Військово-морських сил, я був радий привітати Північноатлантичну раду НАТО під головуванням Генерального секретаря Єнса Столтенберга в Одесі. Вони вражені містом. Не очікували такої краси.

Нинішній уряд є першим українським урядом, який чітко закріпив у Програмі своєї діяльності ціль — досягнути за п'ять років відповідності критеріям членства в Альянсі. Це амбітно, але досяжно.

Різні оцінки громадської думки показують одну і ту саму тенденцію — поступове зростання підтримки євроатлантичної інтеграції в Україні. Переконаний, що це вже не просто природна реакція українців на агресію Росії, а усвідомлене рішення.

Україна зробила свій вибір — це членство в НАТО. Альянс у 2008 році також зробив свій вибір, коли на саміті в Бухаресті вирішив, що Україна стане членом НАТО. Ми виходимо з того, що це рішення буде виконане. Генсек НАТО сьогодні теж підтвердив, що рішення 2008 року залишається чинним і наголосив на важливості реформ.

Ми маємо крок за кроком пройти цей шлях разом з колегами з НАТО, використовуючи всі наявні інструменти.

А вчора я «упав на хвіст» міністру оборони Андрію Загороднюку і відвідав патрульні катери типу Island «Слов‘янськ» та «Старобільск». Вже незабаром вони стануть на бойове чергування.

Але головне моє враження — це не самі катери, а очі українських моряків. Командир «Слов’янська» — Дамір Аулін у 2014 році був серед курсантів, які на плацу у Севастополі співали гімн в обличчя окупантам. Весь його екіпаж пройшов стажування в країні НАТО. У них вже інша психологія, інше розуміння того як має працювати армія. Ще більше наших військових проходитимуть такі стажування в країнах НАТО. Ми будемо створювати для них такі можливості.

Нет комментариев