Голова ЛОДА роздуває штати, порушуючи Конституцію України


29 квітня 2020 року Голова Луганської обласної державної адміністрації – Луганської обласної військово-цивільної адміністрації С. Гайдай видав розпорядження № 338 “Про внесення змін до структури ЛОДА”.

Цим розпорядженням ліквідуються Управління з питань цивільного захисту Луганської обласної державної адміністрації, Відділ взаємодії з правоохоронними органами, оборонної роботи, з питань запобігання та виявлення корупції Апарату Луганської обласної державної адміністрації далі за текстом-Управління), та створюється Департамент з питань цивільного захисту та територіальної оборони Луганської обласної державної адміністрації ( далі за текстом-Департамент).

Варто зауважити, що загальний кількісний склад Луганської обласної державної адміністрації затверджено постановою КМУ №91 від 25.03.2014 року і складає 768 осіб, у тому числі, апарат адміністрації – 122 особи. Гранична чисельність працівників місцевих держадміністрацій Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської областей встановлена з урахуванням змін чисельності працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 р. № 106 “Про удосконалення порядку надання житлових субсидій” (Офіційний вісник України, 2015 р., № 22, ст. 607).

Таким чином Голова може змінювати структуру, але в обсягах визначеного загального складу, шляхом реорганізації, об’єднувати, роз’єднувати, виділяти.

Примітно, що згідно розпорядження № 338 від 29.04.2020 року, Департамент створюється з 27.05.2020 року. у складі 28 осіб, в той час як припинення Управління – з 07.07.2020 року.

Тож Департамент створюється за наявності всіх існуючих підрозділів Луганської обласної державної адміністрації. Відповідно, на дату створення Департаменту, гранична чисельність вийшла за межі затвердженої постановою КМУ №91 від 25.03.2014 року, збільшившись на 28 осіб персонального складу нового Департаменту. Враховуючи це, бюджетний розрахунок має формуватися вже з розрахунку збільшеного штату, а саме: 796 осіб (768 затверджених осіб, плюс 28 осіб нового Департаменту).

Таким чином Голова ЛОДА Гайдай С. порушив вимоги ст.19 Конституції України, згідно з якою органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Голова ЛОДА Гайдай С. вчинив дію в розріз з постановою КМУ №91 від 25.03.2014 року, чим зловжив службовим становищем та перевищив повноваження і порушив спосіб, що як наслідок спричинило збитки для бюджету Луганської обласної державної адміністрації. Такі дії містять ознаки ст.364 КК України та ст.191 КК України.

Існуючі підрозділи Луганської обласної державної адміністрації не можуть бути ліквідовані відразу, оскільки ст. 49-2 КЗоТ України зобов’язує, працівників попередити за місяць, з відповідним оформленням і виплатами. Іншими словами, С. Гайдай не лише перевищив свої повноваження та порушив постанову КМУ, та ще й збільшив витрати бюджету, бо фактично місяць будуть працювати старі підрозділи і новостворений Департамент, буде нараховуватися заробітна платня, плюс виплата у зв’язку зі скороченням, якої можна було уникнути шляхом об’єднання підрозділів, без ліквідації. Це створює додаткове навантаження на бюджет Луганської обласної державної адміністрації та спричиняє збитки, через порушення порядку головою. А це ознаки ст. 191 КК України.

“Звертаюся до Генерального прокурора України Венедиктової І.В. із заявою про кримінальне правопорушення за ч.2 ст.364 КК України та ч. 5 ст. 191 КК України. Прошу внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та невідкладно розпочати досудове розслідування, у формі попереднього слідства, з підстави вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України та ч. 5 ст. 191 КК України.

Справедливість є. За неї варто боротися.
  • 0

Нет комментариев