Університети не мають бути супермаркетами дипломів


Ініціювання реформування вищої освіти — це слушно й вже перезріло. В нас університети (за невеликим виключенням) існують у відриві від реалій ринку і від сучасного стану академічної сферита потреб суспільства.

Для цього потрібна не тільки автономність, про яку вже сказали, але й перегляд самої філософії сучасного освітнього процесу. Має бути міждисциплінарність, наприклад синтез гуманітарного та технічного напрямків, біології та ІТ.

Має бути завдання реформувати не окремо університети, а створювати навколо академічну екосистему: акселератори та інкубатори, фонди підтримки стартапів, як бізнесових так і соціальних.

Університет має бути не супермаркетом дипломів, а створювати й підтримувати існування середовища сучасних знань та можливостей.

А як по вашому, в чому сновні проблеми нашої вищої освіти, що варто змінити?

P.S. Як на мене, найкраще що в Україні відбулося в сфері освіти — це ЗНО. Воно зламало старий радянський принцип вступу туди, де є знайомі, махната рука, куди є кому занести шмат сала. Показало молодому поколінню приклад, коли кожен має змогу сам досягнути успіху й не принижуватися.


Нет комментариев