Критика працює


Після серії моїх критичних коментарів стосовно відсутності у діючого Уряду стратегічного бачення розвитку країни, та аморфності запропонованої Програми «Економічне відновлення» України, пішла зворотна реакція.

На зв'язок вийшов знайомий, який зараз працює в Уряді, сказав, що читає мої пости, та запропонував замість критики надати свої системні пропозиції.

Ну, що ж, коректно,- мене вже давно навчили,- критика повинна бути конструктивною. Якщо щось критикуєш, то ти повинен досконально в цьому розбиратись, і повинен мати чітке уявлення, що треба робити.

Я не впевнений, що мої пропозиції когось у владі зацікавлять,- занадто принципова різниця у наших психотипах,- я раціоналіст, а вони емоційні ідеалісти. Але, спробую.

Звичайно, на сторінці ФБ нема сенсу викладати Програму розвитку держави,- ніхто не буде читати. А, от, наприклад, системні тези стосовно окремих напрямків економічного розвитку, вважаю, будуть цікаві багатьом. Як альтернатива загальним пропозиціям влади.

Давайте, припустимо, почнемо з сектору державної економіки «Енергетика».

І, в першу чергу, почнемо з електроенергетики. Бо, це, на сьогоднішній день, кричуща проблема, в якій перетинаються інтереси держави, та великих приватних гравців, та в якій остаточно заплутались чиновники з Кабміну, що може призвести не тільки до погіршення якості постачаємої споживачам електроенергії, а й, навіть, до блекауту в електроенергетичній системі України. Що поставить на коліна всю країну.

Як виглядають «стратегічні» пропозиції Уряду розвитку енергетичного сектору, що викладені в свіжій Програмі «Економічне відновлення»?

Цих пропозицій аж цілих 3-и:

— Забезпечення фінансової стабільності сектору
— Забезпечення прозорості ринкових відносин
— Забезпечення енергетичної незалежності та сталого розвитку енергетичної системи

Оце і все. Правда, виглядає дуже потужно, та стратегічно? А, головне, що це універсальні пропозиції, які можна застосувати до будь-якого іншого сектору економіки. Не помилишся. І, відповідати за результат дуже легко,- забезпечили, забезпечили, забезпечили…

В нас, в країні, дійсно, дуже серйозна проблема в електроенергетичному секторі.
Генерація електроенергії (атомної та теплової) на 60-80% замортизована, та через 3-5ть років почне зупинятись. Магістральні (високовольтні) мережі відстало сплановані, та теж доходять до кінця своєї експлуатації. Розподільчі мережі, взагалі, нагадують день напередодні армагедону.
В системі відсутні, в необхідній кількості, балансуючі маневрові потужності, що в реаліях зростання генерації з альтернативних джерел, може призвести до повного розбалансування системи.
І це все поглиблюється різновекторними інтересами гравців сектору, відсутністю чіткого плану його розвитку, та низькою кваліфікацією та відповідальністю законодавців та виконавців.

Нам потрібно не ситуативне вирішення проблем в секторі, що накопичилися за багато років, а довгострокова, років на 20-ть наперед, Стратегія розвитку енергетичного сектору, яка має чіткі Цілі, що повинні бути досягнуті за 20-ть років, та шляхи досягнення цих Цілей, з необхідними, для цього, ресурсами.

Цього разу, я спробую позначити головні напрямки довгострокового розвитку електроенергетичного сектору України:
— Щорічні, на 20-ть років, планові обсяги споживання електроенергії з урахуванням внутрішнього попиту, та експорту
— Структура генерації (питома вага атомної, теплової, гідро, відновлювальної), та обсяги генерації, у відповідності до щорічних планів споживання
— План розвитку мереж транспортування електроенергії (магістральних та розподільчих)
— Розвиток сучасних систем (технологій) акумулювання електроенергії
— Створення єдиного енергоінформаційного комплексу, який дозволяє автоматизовано керувати електроенергетичною Системою (Smart Grid)

Над цими положеннями Стратегії, ми, разом з фахівцями Академії Наук, працюємо вже багато часу. І можемо математично промоделювати варіанти розвитку.

Більш детально, з цифрами та коментарями, наступного разу. Бо, вже і так, забагато складної інформації


Нет комментариев