Як телеграм-каналі змінили наше політичне життя


Телеграм-канали користуються популярністю в тому випадку, коли ускладнюється і розширюється потреба в альтернативних джерелах інформації.

Особливо, коли базові національні медіа (телеканали, інтернет-видання) належать клановій олігархії, а соціальні медіа, що несуть у собі відбиток політики (Facebook, Twitter) перетворилися в замкнуті і суб'єктивні інформаційні кокони маніпулятивного характеру.

У РФ та Білорусі телеграм-канали перетворилися в серйозний і популярний інструментарій політичної комунікації. В Україні вони мають свій сегмент, але він не масовий. Швидше, ними користуються ті, хто причетний до категорії «політична тусовка»: журналісти, політологи, експерти, політики, чиновники різного рівня. Теж саме на місцевому рівні. Тому в Україні вплив телеграм-каналів поки що незначний.

Жодному засобу масової інформації довіряти не можна. Потрібно розвивати в собі критичне мислення, зіставляти факти і позиції, диверсифікувати джерела отримання політичної інформації.

Однак, більшість споживачів — прості обивателі, тому телеграм-канали як і будь-який інший засіб комунікації автоматично стає механізмом маніпулювання і утримання негативного емоційно-політичного тла.

Чи є орієнтований прайс за розміщення тієї чи іншої інформації? Звичайно, що є. Залежно від аудиторії каналу. Ціни стартують від 100 доларів США. Але розміщення такої інформації не виправдовує себе.

Чим більше гравців на ринку, тим нижчою ставатиме ціна. Вплив телеграм-каналів на етапі старту був дещо переоцінений. Наразі багато політиків та медійників зрозуміли, що аудиторія часом штучно накручується, а кліповий характер повідомлень, в яких намішано контент від економіки до повсякденних тем, та й ще подекуди з граматичними помилками, не приносить очікуваного ефекту.

Нет комментариев