Моральна вищість і воля захищатися - наш найбільший потенціал


Не люблю писати на подібні теми, де раціонального близько до нуля, а бал правлять страхи і домисли. Все одно залишишся огиджений з усіх боків, але тема припинення вогню мені близька, тому не промовчу.

Я скептично відношуся до сталості чергового припинення вогню. Все показує, що це майже нереально. Та все ж, будь-яке «майже» варте щоб спробувати, тим паче, коли мова іде про життя. Як військових, так і цивільного населення прифронтової лінії. Найбільша кількість загиблих військових саме від снайперського вогню, який чи не вперше потрапив в заборону.

Припинення вогню не змінює балансу сил та не створює нових загроз. Війна точно продовжиться, різними засобами і на різних фронтах, але смертей може стати менше, а міжнародна підтримка, як не дивно звучить, — посилитися. Світ цинічний, нам в цій гібридний війні, весь час приходиться бути «святішими від папи римського», для того, щоб утримувати санкційний зашморг для кремля. Взагалі, моральна вищість і воля захищатися — наш найбільший потенціал.

Підготовка до припинення вогню, на цей раз, виглядала більш серйозною та не безапеляційною. Наприклад, замість забрати у всіх зброю та снаряди (як це бувало ще декілька років тому) створили доповнюючу вертикаль з бойових офіцерів ВСУ, що тепер відповідальні за дотримання перемир'я і фіксацію порушень. Це переважно військові з досвідом участі у миротворчих місіях. Також, зберегли право на самозахист і закцентували увагу, що у випадку спроби прориву, буде відповідь. Для цього війська ніхто не відводив із займаних позицій і вони в бойовій готовності.

Вже є інформація про можливу підготовку провокацій. Сьогодні були обстріли росіяними навколо власних позицій протипіхотними мінами, які у разі не наступу на неї, самовибухають за 52 години. Якраз, коли вже буде перемир'я і акурат біля їх позицій. Думаю, що ілюзій нащо це роблять ні в кого нема.

Пишу це тому, що розумію, що вже завтра політики почнуть ламати чергові списи навколо цієї теми. За ці дні вже чув і про ніби розброєння, і про загран підрозділи і прочу єрєсь та нісенітниці для підбурювання суспільства. Давайте не вестися на все те, що робить нас слабшими, а просто допомагати армії: на пряму, та забезпечуючи надійний і згуртований тил.

P.S. Так вже вийшло, що я вивчаючи різні війни і конфлікти, мав нагоду спілкуватися з найкращими міжнародними військовими експертами по питаннях сталого припинення вогню. Зокрема, з бойовими генералами країн НАТО. Так як бачу ситуацію я, то значних військових ризиків зараз це не створює, а підготовка хоча і далека від ідеальної (в наших умовах такої бути не може) та на голову системніша ніж раніше.

P.P.S. Відео в першому коменті для того, щоб порохофіли були послідовнішими. Та й взагалі, якщо вже «сивочолий гетьман» підтримує перемир'я, то хто я такий…

Нет комментариев