Подвійні стандарти від наших великих європейських друзів


Секретаріат Європейського Енергетичного співтовариства звернувся до міністерства енергетики України та національного регулятора у сфері енергетики (НКРЕКП) з проханням до кінця поточного року ліквідувати пільгові тарифи на електроенергію для населення.

Тобто, відмінити діючий тариф для населення у 0,9 грн за перші 100 кВт*г

Мотивуючи це тим, що необхідність дотувати такий пільговий тариф негативно впливає на роботу всіх компаній на ринку електроенергії України, а, особливо, на діяльність компанії «Енергоатом».

«Той факт, що ціна, встановлена для «Енергоатому» на рівні 10 грн/МВт-год при продажу електроенергії компанії «Гарантований покупець», не покриває експлуатаційні та інвестиційні витрати «Енергоатому», може негативно вплинути не тільки на ринок, але в кінцевому підсумку на безпечну роботу атомних електростанцій»

А нічого, мої шановні друзі з Секретаріату Європейського Енергетичного співтовариства, що ще нещодавно, з точністю до навпаки, ви відстоювали необхідність такого перехресного субсидування, та пільгові тарифи для західних інвесторів в українську «зелену» генерацію? Мовляв, якщо Україна не знайде рішення для збереження діючих пільгових тарифів для «зелених» інвесторів, то остаточно відверне від себе потенційних партнерів. І не дуже вас, в цьому випадку, бентежила збитковість «Енергоатому».

Погоджуюсь, що в роботі електроенергетичної системи України, та схемах розрахунків між її учасниками, конче треба навести порядок. Погоджуюсь, що тарифи для населення, та для «зелених» інвесторів треба переглядати у відповідності до перспектив розвитку ОЕЕС України.

Але, ніяк не можу погодитись, що від України постійно наполегливо вимагають тільки те, що вигідно західним «партнерам». Та шантажують, якщо ми на це не погоджуємося.

Оце і зветься – подвійні стандарти.

Нет комментариев