Звільнення Абромавічуса і його команди



П
ісля звільнення Абромавичуса з «Укроборонпрому» треба негайно переглянути структуру концерну і скоротити штат. Не може бути 11 заступників, які разом із гендиректором коштують Україні майже 3 млн гривень. Приміром, заступник з трансформації Бондар за чотири місяці задекларував 1,23 млн грн, заступник з маркетингу Морозов – 1,18 млн.

Такі апетити виснажують державні підприємства, що оплачують забаганки «топ-менеджерів». Команда «реформаторів» Абромавичуса утричі підвищила розмір обов’язкових внесків на своє утримання. Якщо у 2018-му вони складали 203 млн за рік, то у 2020-му, при Абромавичусі, — вже 688 млн.

На кошти, витрачені підприємствами на зарплати «видатних» експертів ОПК на кшталт «професіоналів», які там працюють зараз, можна було купити верстати, підвищити зарплати робітникам, погасити старі заборгованості. А їх просто переслали у Київ команді Абромавичуса.

Якщо коротко визначити «здобутки» «реформаторів» Абромавичуса, то їх можна назвати розвал, маніпуляції і саботаж.

Вони в усьому гірші за своїх попередників. За перше півріччя 2020-го концерн передав українським та іноземним замовникам 443 одиниці озброєнь і військової техніки. А натомість попередники за перше півріччя 2019-го тільки у рамках ДОЗ передали 1600 одиниць. Рівень реально завершеного виробництва впав більш ніж учетверо.

Рекламоване Абромавичусом відновлення контракту на виробництво 45 БТР-4 є профанацією. Аби його виконати, вони 8 БТР забрали у Нацгвардії і зірвали той контракт.

Абромавичус намалював концерну 14,4 млрд гривень чистого доходу за перше півріччя 2020-го. Але насправді це – маніпуляції. Адже ці показники включають кошти, отримані за партії озброєнь, відвантажених попередниками Абромавичуса. До них «реформатори» не мають жодного відношення.

Команда Абромавичуса провалила експортний напрямок. Показники експорту за рік просіли утричі. За перше півріччя 2020 року експортовано продукції на $145 млн. А за весь 2019-й – $908 млн. До речі, як не згадати обіцянки Абромавичуса досягти у 2020-му показника експорту у $1,3 млрд.

Це епічне падіння має своє конкретне прізвище. Окрім Абромавичуса це і прізвище його заступника Морозова. За даними антикорупційного розслідування Цензор.нет, Україна втратила лише на одному контракті з Пакистаном $15 млн. Його уклали через афілійовану з Морозовим компанію-прокладку Raviana Pakistan Private Limited.

Бізнес-інтереси Морозова та його партнера Мохаммада Захура позбавили Україну валютної виручки і вибили її з важливого ринку. Цьому сприяв і їхній третій спільник – колишній директор Грибовецького сміттєзвалища, а нині – гендиректор Укрспецекспорту Вадим Ноздря.

Абромавичус прийшов в «Укроборонпром» із обіцянкою Зеленському виплатити усі борги із зарплат на підприємствах. Але у підсумку борги збільшилися з 434 млн грн до 481 млн. За час його перебування з концерну звільнилося більше 5 тисяч кваліфікованих спеціалістів. Кількість збиткових підприємств збільшилась з 43 до 90.

Ще гірша ситуація із кредитними боргами. Тобто за неповні півроку вони згенерували 700 млн грн нових боргів. І це також привід вчинити певні правові кроки щодо винних.

Нет комментариев