Правила диктаторів: "Номери" – дзеркало нашого життя


На великі екрани вийшов фільм-антиутопія Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва під назвою «Номери». Хоча стрічка тільки-но стартувала в прокаті, проте говорять про неї вже дуже давно. І це додавало цікавості, втім на початку у мене не було жодного оптимізму щодо картини. Все ж часто українські постановники розчаровували… Втім, виявилося, що це було абсолютно хибне передчуття. «Номери» — дуже талановитий фільм-алегорія, який розповідає про наше з вами життя.

В основі стрічки лежить п’єса «Номери», що була написана Олегом Сенцовим задовго до ув’язнення, у 2011 році. Втім фінальна редакція була зроблена вже у слідчому ізоляторі в Лефортово у Москві. А виробництво фільму розпочалося у той час, коли Сенцов перебував у колонії суворого режиму в РФ. Тож йому просто необхідно було знайти співрежисера. Сенцов тоді не вірив, що зможе вийти на волю… Тож продюсерка проекту Анна Паленчук запропонувала йому декілька кандидатур, з яких Олег обрав Ахтема Сеітаблаєва. І от робочий процес кінотворці почали обговорювати у листах. До речі в той час український політв’язень голодував.



Тож про що фільм «Номери» (насправді це не зовсім фільм, це экранізований спектакль)? Це іронічна антиутопія, яка розповідає про життя ув’язненого суспільства, що живе за непохитними правилами і не виходить за жодні межі. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю.

Десять головних героїв, які мають номери відповідно від 1 до 10 (непарні — це чоловіки, парні — жінки) вже звикли до усього цього укладу: вони проживають такий собі день бабака, бігають по колу та не мають права на вибір. Навіть на справжню любов, якщо вона не узгоджена правилами!

Але за класикою жанру відбувається дещо, що ламає звичний хід подій. І цей картковий будинок падає. Тож тепер у персонажів є можливість створити свій світ та написати свої закони і правила, і нарешті жити так, як хочеться… Але…

Чесно кажучи, детально розповідати сюжет стрічки не варто, бо ж тоді глядач втратить частину задоволення від перегляду. Адже йому потрібно познайомитися зі всіма персонажами… 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 – хоча всі вони живуть в одному тоталітарному суспільстві та вони всі дуже різні: у кожного свій характер, свої думки та мрії… Але нехай це знайомство відбудеться вже під час перегляду.

Насправді сценарій фільму просто блискучий. А який тут витончений гумор! А ще тут алегорії та символи на кожному кроці, та вони зрозумілі та дуже легкі для прочитання. Протягом 102 хвилин екранного часу ви не зможете відвести погляд від екрану. Хоча звісно, що точно здогадаєтесь до чого усе йде. В цьому кіно усі ходи хоча й передбачувані, але доволі цікаві. Та насправді це дуже глибока річ…

Блискучим є і акторський склад. Ролі у фільмі виконали як молоді так і вже знані українські актори: Олександр Ярема, Ірина Мак, Віктор Жданов, Лорена Колібабчук, Денис Роднянський, Олена Узлюк, Євген Черніков, Агата Ларіонова, Олександр Бегма, Марія Смолякова, Максим Девізоров, Євген Лебедін, Олег Карпенко, Олександр Лаптій, Віктор Андрієнко. Кожен тут буквально на своєму місці. До речі, Віктору Андрієнку дісталася дуже цікава роль…Неочікувана!

Тож мерщій до кінотеатру. Таку прем’єру пропускати не можна. До того ж ви зробите гарну справу. З ініціативи творців картини 10% з кожного проданого квитка піде на допомогу політичним в’язням та їхнім сім’ям. Кошти будуть спрямовані зокрема на лікування дітей політв'язнів від хронічних та вроджених захворювань, освіту дітей політв'язнів, які знаходяться в Криму, РФ та на материку України, медикаментозну допомогу їхнім сім’ям та психоемоційну адаптацію дітей після обшуків, арештів, затримання батьків.

Нет комментариев