Крах перемовин і удар по Мінських угодах: план для України щодо Донбасу.


Росія не має наміру йти на поступки Україні на Донбасі і продовжує наполягати на умовах врегулювання конфлікту, які категорично неприйнятні для Києва. Ситуація зайшла в глухий кут — потрібно винести питання виконання Мінських угод на обговорення світової спільноти, і наполягати на прямих перемовинах з РФ. Не виключено, що свої території вдасться повернути тільки через 45 років.

З моменту початку перемовного процесу Україна демонструє, що може піти на компроміс, тоді як Росія має намір вирішити російсько-український конфлікт виключно в своїх інтересах. План Москви полягає в імплементації формули Штайнмаєра, закріпленні особливого статусу ОРДЛО в Конституції і проведення виборів за сценарієм Москви. Київ категорично проти реалізації домовленостей на такій основі, тому перемовини фактично зайшли в глухий кут.

Я вважаю, Україні слід підняти питання дотримання Мінських угод на міжнародному рівні. Київ не зобов'язаний виконувати домовленості, які полягали в ситуації зовнішнього примусу – агресії Росії – тому, відповідно до Віденської та Женевської конвенцій, у української сторони немає жодних зобов'язань за цими документами.

Висновки Ради Безпеки ООН щодо домовленостей мають резолютивний характер, необов'язковий для виконання. Подібних рішень щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту було більше 40, але Ізраїль демонструє чітку лінію на захист власних інтересів, Україні потрібно брати з нього приклад.

Україні потрібно наполягати на перемовинах з самою Російською Федерацією, а не з квазіоб'єднаннями типу «ЛНР» і «ДНР», і не робити на сьомому році перемовин великі очі від подиву, що Росія нібито визнала себе учасником конфлікту. Україні потрібно наполягати на історичній перспективі звільнення окупованих територій за прикладом Німеччини та Франції. Свого часу Франція повернула окуповані Німеччиною Ельзас і Лотарингію за 45 років, також фактично за 45 років відбулося об'єднання Німеччини після радянської окупації
  • 0

Нет комментариев