"Сюрприз" від Netflix: Страшна казка про нового Термінатора та Україну


Не так давно з'явилася гучна новина про те, що стрімінговий сервіс Netflix випустив перший повнометражний фільм з українським дубляжем. Це американський бойовик Outside the Wire (перекладів назви нині в мережі існує декілька: «Треба відступати», «Смертельна зона», «Поза дротом», «За межею», або «Стройовий коридор»). Ось так сюрприз, подумали глядачі. Приємно ж! Ось тільки вся гордість зникла одразу після перегляду цього сумного й безглуздого муві.

2036 рік. За сюжетом в Україні вирує «громадянська війна». З одного боку — бойовики, яких називають «червоні» (ну дуже оригінально), і яких підтримує Москва. Звісно, що вони хочуть приєднання України до Росії. На чолі «червоних» стоїть «гроза Балкан» Віктор Коваль, роль якого виконує Пілу Асбек. З іншого боку – українські повстанці, які більше схожі на дикунів. Рух опору очолює Софія (Емілі Бічем).

В той самий час у центрі нашої країни створено демілітаризовану зону, де дислокуються американські миротворці (а хто ж ще?). У американців є чимало бойових роботів та навіть андроїд…

Загалом уся країна в руїнах. У Києві підірвали брудну бомбу та вбили 25 тисяч жителів (цифра дивує)… Тож усе дійсно аж надто сумно…

Але це тільки квіточки. Виявляється, що Віктор Коваль має в розпорядженні ядерні коди. І це вже аж надто небезпечно. Тож на його пошуки відправляються андроїд нового покоління Лео (Ентоні Макі) та оператор дрону Гарп (Демсон Ідріс), який нещодавно дуже сильно проштрафився і в якості покарання його кинули у саме пекло… І ось ці двоє мають самотужки (це вже дуже абсурдно, зважаючи на те, які сили в реальності має миротворча місія США в уявній Україні 2036 року) врятувати світ від ядерного удару.

І у них наче вдається. Втім виявляється, що у Лео є свої мотиви у цій місії. І ви будете реготати, але андроїд сам хоче «пальнути» по США. «Мої слова це стовідсоткова правда. Я повинен знищити монстра. Знищити себе та свого творця. Америка повинна зрозуміти, що війни повинні закінчитися. А я — обличчя нескінченної війни», — промовив Лео, намагаючись запустити ядерну боєголовку у бік США. Ну звісно, що цього не станеться…



Американські кіношники вже звикли трощити США та світ загалом. Усі ці постапокаліптичні та просто футуристичні фільми показують нам ну дуже сумну картину. Втім сприймаються усі ці сюжети, як фантазії, як можливість полоскотати нерви. Але цього разу усе виглядає цинічно, бо ж за основу взято реальні трагічні події.

До речі, у 2014-2015 році американці частенько паразитували на темі війни в Україні. Зокрема, в декількох популярних серіалах події на Сході описувалися доволі сумбурно й подекуди брехливо. Але нині кіношники перевершили себе та вирішили перетворити нашу державу на руїни. Скористалися нашою трагедією лише для того, щоб зняти прохідний безглуздий бойовичок. Україна для американців – лишень екзотика…

Загалом фільм Outside the Wire виглядає як традиційний, втім дуже нудий квест. Сценаристи немов не сценарій писали, а рубали якийсь невідомий людству салат, в який накидали усе що змогли. «З крихтою „Тренувального дня“, краплею „Орлиного зору“, дрібкою „Всевидючого ока“, часточкою „Ex Machina“ та щедрою порцією всіх фільмів про Термінатора, „Outside the Wire“ програє всі можливі призи за оригінальність», — зазначено в рецензії у виданні The Guardian. І це щира правда.

А ось що дивує: стрічку зняв режисер Мікаель Хофстрьом, на рахунку якого є декілька дуже непоганих робіт. Наприклад, фільми «План втечі», «Обряд», «1408», «Ціна зради». Та цього разу постановник, немов усі свої таланти розгубив. Бо ж гарна постановка (це ж бойовик, тобто кіно для очей) могла б затонувати безглузду фабулу та дурнуватий сценарій.

Радує у цій всій історії тільки одне: вже за кілька місяців про цей непотріб навряд чи хто згадає.

Нет комментариев