В ОРЛО зайшла колона техніки з РФ і відбулася ротація російських військових.


До окупованого Луганська з території Російської Федерації зайшла колона важкої техніки. Під час її пересування, у низці районів Луганської області повністю зник стільниковий зв’язок.

За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа», з 15 по 17 лютого в ОРДЛО відбулася планова ротація регулярних підрозділів Збройних сил РФ, а також передислокація автомобільної техніки з Росії на територію України. Розвантаження техніки з цієї колони відбулося у двох місцях. Перше – за адресою місто Луганськ, провулок Краснодонський, де базується окремий батальйон матеріально-технічного забезпечення 2 Армійського корпусу «ЛНР». І друге місце – це територія АТП 10927, розташоване за адресою м. Луганськ, вул. Оборонна, 101А.

Зазначу, що під час проходження цієї колони у 9 окупованих районах Луганської області повністю зник стільниковий зв’язок. Ззв'язок зник в Красному Лучі, Алчевську, Кадіївці, Первомайську, Голубівці, Брянці, Перевальську та Ювілейному. Окупаційна влада заявила про аварію на ЛЕП, що живить «комутаційний вузол». Примітно, що зв'язок був відсутній в конкретних містах, тоді як мешканці окупованих територій, що знаходяться між зазначених населених пунктів, такої проблеми не відзначали. До речі, проблеми зі зв'язком фіксувалися і у абонентів «республіканського» оператора «ЛугаКом».

Це свідчить про те, що росіяни вжили заходів, аби унеможливити витік інформації про передислокацію техніки і живої сили.

Одночасно з проходженням колони, продовжуються батальйонно-тактичні навчання на полігоні біля селища Бугаївка, а СММ ОБСЄ фіксує накопичення забороненої Мінськими домовленостями бронетехніки.

В місцях розведення зафіксовано близько 10 танків – 7 одиниць Т-72 і 3 одиниці Т-64. Однак головне те, що протягом останніх днів було зафіксовано роботу російської радіолокаційної станції (РЛС) «Каста- 2Е1». Паралельно відбувається передислокація підрозділів 2-го Армійського корпусу безпосередньо до лінії розмежування. Зафіксована ротація живої сили і завезення боєкомплекту на одну з баз накопичення та зберігання важкої бронетехніки за адресою м. Первомайськ, вул. Воровського, 22. Це база шахтних пускових установок (ШПУ) з буріння стволів і свердловин. З цієї території раніше велися обстріли позицій ЗСУ зі ствольної артилерії. Крім того, зафіксовано інтенсивний рух військової техніки окупантів біля селища Калинове. Крім того, на первомайсько-стаханівському напрямку останніми днями фіксується робота російських систем радіоелектронної боротьби (РЕБ). Таким чином під прикриттям РЕБу відбувається і передислокація, і підготовка до можливих військових провокацій на цій ділянці фронту.

Показовим є той факт, що проходження військової колони, проведення батальйонно-тактичних навчань і поява в цих районах новітньої російської техніки, співпало з початком роботи Тристоронньої контактної групи у Мінську. Чергові засідання у режимі відеоконференції були заплановані на 16-17 лютого.

Варто зауважити, що в ці дні окупанти вкинули у мережу інформацію про мобілізаційні заходи в ОРДЛО, але наразі ця інформація не підтверджена. Таким чином, спецслужбами «ЛНР» і РФ створювалася легенда прикриття щодо проведення оперативних заходів з передислокації бронетехніки і живої сили, а також проведення навчань і концентрації техніки на лінії розмежування.

Засідання ТКГ відбувалося два дні підряд. На засіданнях ТКГ повинні були обговорити численні порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ.

Окупанти, водночас, намагалися звинуватити українську сторону в ескалації обстрілів на лінії розмежування та зірвати відкриття КПВВ «Щастя» і «Золоте». Завдяки оприлюдненню ГІ «Права справа» інформації про передислокацію підрозділів біля Щастя і Станиці Луганської, вдалося уникнути ескалації військової напруги на момент проведення зустрічі ТКГ. Водночас, накопичення передових підрозділів 2 АК спостерігається переважно в місцях пілотного розведення і роботи проблемних КПВВ.

Нагадаю, 14-16 лютого в ОРДЛО було зафіксоване стягування техніки безпосередньо до лінії розмежування і підготовку збройних провокацій для того, аби звинуватити Україну в невиконанні зобов’язань за Мінськими домовленостями напередодні чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи.

Одночасно в «ЛНР» проводяться командно-штабні навчання поблизу селища Бугаївка і селищ Мирне і Круглик. Після оприлюднення цієї інформації у ЗМІ, терористи вимушено підтвердили факт проведення таких навчань і участь в них важкої бронетехніки, танків і ствольної артилерії калібром понад 120 мм. На брифінгу в окупованому Луганську «офіцер прес-служби управління народної міліції ЛНР» Іван Філіпоненко заявив, що «на поточному тижні на полігонах Народної міліції пройшли заняття з тактичної і вогневої підготовки з танковими і артилерійськими підрозділами, а також спеціальної підготовки з інженерними підрозділами і фахівцями зв'язку».

СММ ОБСЄ також підтвердила цю інформацію.

Крім того, 15 лютого у тимчасово окупованій Горлівці підірвався автомобіль комадира батальйону т.зв. «народної міліції» «ДНР» Сергія Попова з кримінальними прізвиськами «Длинный» і «Дуремар».

Цей інцидент є інформаційно-психологічною операцією терористів і Російської Федерації. Мета – звинуватити українську сторону в небажанні виконувати узяті на себе зобов’язання та зриві перемир’я напередодні чергового раунду переговорів ТКГ.

Спеціально для інтернет-видання UA.News
  • 0

Нет комментариев