Спокійні іспанські похорони


Кілька днів тому зробила одну річ, яку давно хотіла зробити, але то руки не доходили, то забувалось, то зайвих грошей не було. Але нарешті ці три фактори зійшлись у одній точці і я це зробила: підписала контракт зі страховою фірмою про похорони мої і мого чоловіка.

Після підписання ходила з якимось дивним відчуттям майже схожим на те відчуття, яке мала б відчувати теща зі старого українського анекдоту, яка конче хотіла, щоб її поховали в кремлівській стіні, і її хвацький зять виконав бажання тещі, але похорони мали відбутись найближчої суботи. Сподіваюсь, що я підпишу ще не один подібний контракт і не буду думати про те, що дешевше і вигідніше буде померти раніше.

Чому я вирішила підписати такий контракт? Ще у 2008 році у тому іспанському місті, де я живу, померла наша перша українка, і ми всі збирали гроші на відправку тіла в Україну. От тоді вперше подумалось, що заробітчани теж смертні і що не хочеться землякам створювати проблем у випадку смерті. Та й дітям не хочеться залишати наших проблем.

А як іспанці готуються до відходу у інший район, як вони про це називають? Один мій колега мене якось здивував, розповівши мені, що як тільки у нього народились діти, його мама одразу занесла їх до родинного контракту на випадок смерті, у якому вже були записані всі її діти та онуки. Бабуся сплачувала контракт за всю родину. Мені спочатку ідея дуже не сподобалась: подумалось, що ж то за бабуся, яка з перших днів життя онуків вже думає про її смерть? З роками я змінила свою думку і зрозуміла, що бабуся була права і що вона з висоти своїх літ знала, що, по-перше, у житті можете трапитись усе, і, по -друге, сплачуючи цю страховку, вона дарувала спокій своїм дітям.

Які страховки з цієї делікатної теми існують в Іспанії? Існують два типи страхування. Перший: сплачуєш за один раз 4-5 тисяч євро і забуваєш про все до самого останнього дня. І є другий тип: сплачуєш щороку як за машину, тільки з тією різницею, що страхування машини є обов’язковим, а це – ні. Звичайно, чим людина молодша, тим сума на рік менша. За двох людей середнього віку страховка є біля 160-175 євро на рік. При підписуванні страховки питають, чи ви не хворі. Але ніякого документа, який би підтверджував стан здоров’я, не вимагається. Коли людина помирає, то лікарня питає у родичів номер контракту і далі всі бюрократичні справи, машина, церква для відспівування, вінки, об’ява у газеті і об’яви по місцю проживання, крематорій чи поховання тіла – все вирішує страхувальна фірма. У випадку іноземців фірма відправляє тіло і оплачує супровід родичів.

Тобто родина може повністю віддатись жалобі і не клопотатись всіма тими справами, які треба негайно вирішувати рідним померлої людини.

Хочу ознайомити вас з деякими розцінками. Вони є середні. Звичайний похорон коштує приблизно 3,5 тисяч євро. Об’ява у газеті про смерть не менше 300 євро. Вінок з живих квітів (інших не буває) 180-200 євро. Квіткова композиція з живих квітів 60-80 євро.

Ховають в Іспанії іноді на другий іноді на третій день. Для прощання існують спеціальні танаторії, де родині відводять кімнатку за склом, з туалетом і місцем, де можна відпочити. Труна завжди закрита. Є у танаторії книга жалоби, де можна записати свої співчуття родині. У селах ще є традиція, як у нас, прощатись з покійним, якого можна побачити. Ніяких пригощань і спиртного не дають.

Коли я сказала дітям, що хочу їх також занести у контракт, вони категорично відмовились. Я не наполягала.
Коли я почала цікавитись цією темою, взнала, що в Китаї батьки одразу після народження дитини купують для неї місце на цвинтарі.

Нет комментариев