Придбати ліки в Іспанії стало ще легше


Придбати медикаменти в Іспанії стало ще легше.

Якщо Ліна Костенко пише, що їй здається, що десь існує мозковий центр, який працює на самоліквідацію України, то мені здається, що в Іспанії існує центр, який працює над тим, щоб іспанцям трохи легше жилось. Але одразу відкоригую: не завжди і не у всьому. Недавно, наприклад, уряд Іспанії прийняв чергове рішення про здорожчання електроенергії. Хоча, згідно тих коментарів, які я читаю, електроенергія в Іспанії й так є однією з найдорожчих в Європі.
Але я сьогодні про інше. Я вже писала про те, що в Іспанії пенсіонери не платять за ліки зовсім. Всі інші платять 40% від вартості, але у такому разі ліки треба купити певного виробника, тобто не якоїсь відомої фірми, а тієї фірми, яка виробляє найдешевші ліки. Правда, я ніколи ні від кого не чула, що ті ліки є поганої якості. Останніми роками уряд скоротив список ліків, які можна купити зі знижкою 40%. Але це не стосується найважливіших ліків. Ліки, не занесені у список, все рівно продаються за приписом лікаря. Без рецепта ліків не продають.
У Іспанії всі мають медичну карточку. Навіть нелегалам давали такі картки. Не знаю, чи зараз їх ще видають. У період кризи багато провінційних уряді відмовились давати ці картки емігрантам. Але емігранти завжди мають можливість у випадку гострої потреби прийти у швидку допомогу. На вулиці нікого не залишать помирати. Зараз іспанський уряд також вакцинує від коронавірусу і сезонних працівників з Марокко, які працюють у полях: іспанці навіть під час кризи не виявляють бажання збирати полуниці чи малину.
Для чого потрібна медична картка? Її треба пред’явити у аптеці, коли купуєш ліки( хоча часто ніхто її не просить, достатньо мати рецепт медика. Також з карткою тебе обслужать у лікарні, коли ти приходиш на призначену годину. Картку засувають у один апарат і отримують код черги. Коли підходить час, цей код висвітлюється на табло. На табло також висвітлюється номер кабінету лікаря. Після консультації, якщо тобі потрібно, той самий апарат видасть документ, який маєш пред’явити на роботі, щоб підтвердити, що ти був у лікаря. У фірмі, де я працюю, робітники мають право на чотири дні на рік на візит до лікаря зі збереженням зарплати у ці дні. Ці дні також можна використати для супроводу найближчих родичів до лікарні. Ще у Іспанії дають інші три дні у випадку, якщо хтось з найближчих родичів потребує хірургічного втручання.
В Іспанії постійно намагаються удосконалити бюрократичні процеси. Кілька років тому ввели систему записування до лікаря по інтернету. Не знаю, чи прижилась ця система, але багато моїх знайомих продовжують записуватись на прийом по телефону.
Також кілька років тому ввели електронний рецепт. Це виявилась дуже зручна штука для хронічних хворих. Щоб не створювати зайвих черг і не примушувати хроніків втрачати час, рецепт видається на півроку. Потім треба йти до лікаря, щоб він видав наступний на другу половину року.
Але мозковий мозок в Іспанії пішов далі і вирішив ще полегшити життя іспанцям. З-за коронавіруса все, що можна робити дистанційно, роблять дистанційно. І ось недавно мені подзвонила моя лікарка і сказала мені, що вона мені виписала ліки і що я можу купити їх у аптеці за допомогою медичної картки. Це мене дуже здивувало і обрадувало. У аптеці я одразу спитала, чи можна за карточкою без електронного рецепта також купити ліки для мого чоловіка. Так як ми випадково по дорозі побачили аптеку то просто зайшли, щоб запитати. Виявилось, що і чоловікові без електронного рецепта теж можна було купити ліки.
Здається, що те, що я розповідаю – маленькі речі. Але більша частина людського життя складається саме з них. І хоч уряди в Іспанії завжди критикують і ніхто з іспанців не закохується у політиків на все життя, хоч в Іспанії постійно йдуть звинувачення одних політиків іншими у корупції, все таки є в Іспанії центр, який можливо не день та ніч, але все ж думає, як полегшити життя іспанцям.


Нет комментариев