Українська з милим румунським акцентом


Українська з румунським акцентом.

Яких тільки аргументів не придумували вороги української мови задля того, щоб російської в Україні було більше.

На Буковині біля кордону з Румунією є села, де домінує румунська мова. За радянської влади у цих селах були школи, де навчання проводилось румунською мовою. Вивчалась у цих школах також російська мова. З румунами, які говорили російською з милим акцентом, доводилось часто спілкуватись. Багато навіть буковинських українців вважало, що нашим румунам легше дається російська ніж українська. Не зрозуміло, чому так вважали, але такий погляд був досить поширеним. Не чула, правда, ніколи про російськомовну щелепу, але все ж побутувала думка, що російською румунам було легше говорити.

Я майже щороку протягом останніх дев'ятнадцяти років приїжджаю влітку на Буковину. Якось непомітно для мене з'явились зміни: румуни середнього покоління заговорили українською з милим румунським акцентом. Але саме приємне відкриття чекало на мене, коли у транспорті я почала помічати молодих людей, які говорили бездоганною українською, а потім переходили на бездоганну румунську. Це мене вразило! То виходить, немає російськомовних щелеп на Буковині! Коли школи без галасу замість російської почали викладати румунам українську, то вийшов чудовий результат: румуни не втратили материнську мову, але стали повноцінними українськими громадянами. Тепер, якщо якісь французи чи німці приїдуть до нас на Буковину, вони вже будуть знати, що тут живуть українці румунського походження, а не росіяни румунського походження.

Цей факт доводить, що якщо державники на своїх посадах виконують українські закони, а не намагаються усіма силами розбурхати українське суспільство мовними питаннями, щоб здобути голоси виборців, то у суспільстві з'являється гармонія. І громадяни замість того, щоб шалено сваритись між собою, зосереджуються на вирішенні своїх повсякденних справ і проблем.

Великий вплив на те, що мова запанує в Україні, безумовно, матимє телебачення та радіо. Якщо квоти української будуть виконуватись, то не тільки більше румунів, угорців та болгар легше засвоять українську, але й українська малеча в західноукраїнських україномовних селах припинить розмовляти російською, надивившись російських мультфільмів, як це відбувається зараз. Адже Росія робить все можливе, щоб українська молодь розмовляла російською і саме тому через телебачення, через YouTube підступно проникає в українські хати і як зла фея у казках, зачаровує наших дітей і сіє зерна свого впливу у їхні душі у надії, що ті зерна рано чи пізно зійдуть. І вони зійдуть, якщо ми, українці, сидітимемо склавши руки. І тоді не тільки Путін але й той, хто займе його трон після нього, прийде «захищати» наших дітей.

Сподіваюсь, що спроби бужанських та дубінських вкотре налаштувати одних українців проти інших припиняться з-за того, що все менше українців буде прислухатись до їхніх аргументів. І також сподіваюсь, що спроби принизити українську мову будуть знаходити гідну відсіч і що в недалекому майбутньому мовне питання нарешті зникне з українського порядку денного.

Нет комментариев