"Маленький прикрий інцидент": як угорські спецслужби вели агентурну роботу в Україні


22 липня на запрошення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби відвідає Україну з робочим візитом міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, головуючий у Комітеті міністрів Ради Європи.

Кулеба і Сійярто проведуть переговори, ключовими темами яких стануть ситуація безпеки в регіоні, політико-дипломатичне врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, взаємодія з Радою Європи та актуальні питання відносин України та Угорщини.

Декілька слів про актуальні питання відносин України та Угорщини.

Нагадаю, що у липні 2019 року міністерство закордонних справ України зверталося до компетентних органів України з проханням дати правову оцінку участі міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто в низці публічних заходів у Закарпатській області на запрошення кандидата в народні депутати Василя Брензовича.

Справа втім, що закон про вибори народних депутатів забороняє іноземцям та особам без громадянства брати участь у публічних заходах на підтримку кандидата чи партії, які балотуються на виборах.

Крім того, ст.41 Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року передбачає, що всі особи, які користуються дипломатичними привілеями та імунітетами, зобов'язані поважати закони і постанови держави перебування. Вони також зобов'язані не втручатися у внутрішні справи цієї держави.

Варто зауважити, що фінансування угорських організацій у Закарпатській області здійснюється через Фонді ім. Бетлена Габора (A Bethlen Gábor Alap). Фонд співпрацює з Міністерством зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, який очолює Петер Сійярто.

За повідомленнями ЗМІ, у період з 2011 по 2018 роки Фондом ім. Бетлена Габора було профінансовано програм на суму понад 55 млн доларів. Найбільше з них, понад 27 млн доларів, було перераховано на Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ (м. Берегово). 5 млн. доларів США було перераховано Товариству угорської культури Закарпаття (KMKSZ). Очолює Товариство вже згаданий у статті Василь Брензович. Останній є також головою кураторіуму ЗУІ ім.Ференца Ракоці ІІ. Тільки за останні два роки ТУКЗ-КМКС отримало з Будапешта понад 5,3 млн доларів США.

У травні 2014 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» інформував, що за підтримки угорської партії «Йоббік» у складі незаконних збройних формувань «ДНР» було створено батальйон «Легіон святого Іштвана».

galinfo.com.ua/articles/ugorskyy_separatyzm_yak_zagroza_derzhavnomu_suverenitetu_ukrainy_193522.html

На сторінці «Легіону» у мережі «Вконтактє» повідомлялося, що у лави «батальйону» запрошують сміливих, порядних людей готових допомогти Новоросії, Малоросії й Закарпаттю. «Легіону» потрібні не лише військові, але й медики та техперсонал. На сторінці також повідомлялося, що представники легіону є у різних містах, які таємно формуються і готові за сигналом повстати. Одним із можливих фінансистів цього «добровольчого батальйону» називали закарпатського сепаратиста Петра Гецка.

Поява цієї інформації спричинила розголос.

У травні 2014 року генеральний прокурор Угорщини звинуватив депутата Європарламенту ультраправої націоналістичної політичної партії «Йоббік» Бейлу Ковача в шпигунстві на користь Москви.

Крім того, після низки публікацій в українських ЗМІ угорські спецслужби змушені були визнати факт своєї присутності на теренах України. В червні 2015 року угорський парламент заслухав три доповіді про роботу угорських спеціальних служб та їх масштабну реорганізацію.

Керівник канцелярії прем'єр-міністра Угорщини і куратор спецслужби "Інформаційне бюро" Янош Лазар виступаючи в парламенті підтвердив факт присутність в Україні агентів спеціальних служб країни через українсько-російський конфлікт. «Угорщина межує з країною, яка бере участь у збройному конфлікті. У зв'язку з цим угорські агенти активно працювали в Україні, для гарантії того, що політичні лідери можуть просувати інтереси Угорщини», – відзначив він.

espreso.tv/blogs/2015/07/22/v_ugorskomu_uryadi_vyznaly_diyalnist_svoyikh_shpyguniv_v_ukrayini99

У своїй доповіді Лазар, зробив акцент на тому, що Угорщина вперше за 25 років відкрито проводить такого роду діяльність «в повній опозиції до побажань українського уряду».
Показово, що тільки 20 липня, після мого виступу на ТБ під час якого я звернув увагу керівників спеціальних служб та МЗС на провокаційні заяви одного з керівників Угорщини, в МЗС викликали посла Угорщини, де вручили йому ноту протесту з приводу заяв п. Лазара.

24tv.ua/ru/ugorshhina_posilyuye_sviy_vpliv_u_zakarpatti_ukrayina_movchit_istoriya_povtoryuyetsya_n1324386

Увагу посла було привернуто до безпрецедентних з часів незалежності України висловлювань угорського міністра – керівника Канцелярії Прем’єр-міністра Угорщини Я. Лазара під час виступу на згаданому засіданні щодо діяльності угорських спецслужб на території України.

Очільник міністерства закордонних справ України Клімкін відмовився тодікоментувати виправдання посла Ерно Кешкеня, лише повідомивши, що ця заява залишиться зовсім маленьким прикрим інцидентом. І хтось, і не тільки в Угорщині, отримає від події якийсь урок.
Утім «маленький прикрий інцидент» – це здійснення угорськими спецслужбами операцій на території України без погодження з українськими партнерськими службами.

Сподіваюся, що вітчизняне МЗС за часів Кулеби не допустить повторення таких «маленьких прикрих інцидентів» і буде жорстко реагувати на провокативні заяви і зазіхання на територіальну цілісність України.
  • 0

Нет комментариев