У ГУР інформацію "Права Справа" про тестування Росією несертифікованої вакцини на мешканцях ОРДЛО видали за власну.


Росія випробовує сумнівну однокомпонентну вакцину Sputnik Light на жителях окупованих територій на Сході України. Про це 2 серпня у фейсбуці повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

«Провівши на тимчасово окупованих територіях України агітаційну кампанію з вакцинації препаратом Sputnik V, Російська Федерація насправді використовує там не цю вакцину, а її однокомпонентного двійника Sputnik Light, тим самим вводячи людей в оману.

Жителі так званих Л/ДНР можуть стати банально піддослідними кроликами для російських фармацевтів, які випробовують на них новий варіант своєї вакцини Sputnik Light, перш ніж запропонувати її росіянам», – зазначили у ГУР.

У розвідувальному управлінні також наголосили, що російська Sputnik Light, розроблена на основі вакцини Sputnik V, не отримала погодження для використання від Європейського агентства з лікарняних виробів (ЕМА) та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Зауважу, що ще 08 лютого поточного року я повідомляв про надходження до окупованих територій із Росії несертифікованої однокомпонентної вакцини проти коронавірусу «Sputnik Light».

Тоді наголошувалося, що поставка вакцин на окуповані території носить виключно політичний характер. «На територію ОРДЛО Росія завезла не „Sputnik V“, а „Sputnik Light“.» – аналог, який не пройшов випробувань. Їх легко розрізнити: «Sputnik V» – двокомпонентна вакцина, а «Sputnik Light» – однокомпонентна",- йшлося у повідомленні аналітичного відділу «Права Справа».

Аналітики організації наголошували на тому, що Москва використовує окуповані території як випробувальний плацдарм для випробування сумнівної якості вакцини, прикриваючись «благими» намірами. І піддослідними щурами виступають громадяни України, мешканці окупованих районів Луганської і Донецької областей.

Примітно, що після оприлюднення інформації ГІ «Права справа» щодо вакцинації мешканців окупованих районів Донбасу російською вакциною «Sputnik Light » віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв’ю «Укрінформу» заявив, що російська влада на українській території без нашої згоди проводить якісь випробування на людях невідомої і несертифікованої в нас вакцини, це є порушенням українських законів. Вони наражають населення України на ризик і нестимуть за це відповідальність.

ua.news/ua/vaktsynatsyya-na-okkupyrovannyh-terrytoryyah-rf-prevrashhaet-zhytelej-ordlo-v-podopytnyh-krys/

Звертає на себе увагу той факт, що однокомпонентна вакцина «Sputnik Light» була зареєстрована в Росії лише на початку травня. Тобто, через три місяці після оприлюднення інформації «Права Справа» про випробування цієї вакцини на території ОРДЛО.

28 липня 2021 року «Права Справа» інформує, що в окупований Луганськ очікується прибуття з РФ російської несертифікованої однокомпонентної вакцини від короновірусу «Sputnik Light».

Показово, що після розголосу у ЗМІ, окупаційна адміністрація змушена була підтвердити постачання з РФ саме однокомпонентної вакцини «Sputnik Light», а не двокомпонентної «Sputnik V», як про це повідомлялося раніше.

«За підтримки Російської Федерації в Республіку прибуде однокомпонентна вакцина від коронавируса „Sputnik Light“,»- заявив ватажок “ЛНР” Пасічник.

ua.news/ua/vaktsynatsiya-v-okupatsiyi-v-lnr-budut-shhepyty-nesertyfikovanym-rosijskym-sputnik-light/

Оприлюдненням інформації про прибуття в “ЛНР” однокомпонентної вакцини «Sputnik Light» ватажок “ЛНР” Пасічник змушений був визнати ефективність роботи аналітичного відділу ГІ “Права Справа” на окупованих територіях Луганської області.

Вочевидь, у Головному управлінні розвідки Міноборони теж підписані на мій блог, адже повідомлення ГУР повторює ключові тези аналітичного центру «Права Справа», хоча й без посилання на мене.

«Піддослідними щурами у цих випробуваннях виступають громадяни України, жителі окупованих районів Луганської та Донецької областей. До речі, наразі є лише проміжні дані про безпеку та ефективність „Sputnik Light“, які отримані в ході клінічних випробувань першої/другої фази», – підкреслив я у своїй публікації.

Крім того, я також наголосив, що вакцинація Росією жителів окупованих територій України без згоди на це української влади є порушенням українських законів. Такими діями кремлівська влада вкотре підтверджує наявність контролю над ОРДЛО, що має бути використано Києвом у міжнародних судах.

Примітно, що це не перший випадок, коли прес-служба ГУР МОУ видає раніше оприлюдненні повідомлення аналітичного відділу ГІ «Права Справа» за власну інформацію.

Аналітичний відділ ГІ «Права Справа» залишає за собою право на громадський контроль за інформаційною діяльністю прес-служби ГУР МО України.
  • 0

Нет комментариев