Несертифікована вакцина для жителів ОРДЛО: чому мовчить світова спільнота?


В окупованих районах Луганської області за попередній день, 26 жовтня, 46 летальних випадків від COVID-19. Про це повідомила прес-служба самопроголошеного «міністерства здравоохранения» окупаційної адміністрації.

Варто зауважити, що з початку пандемії медики зареєстрували у «ЛНР» 2223 випадки смерті пацієнтів, у яких діагностовано коронавірус. До чого тут несертифіковано вакцину? Високий рівень смертності у ОРДЛО пов'язаний з тим, що росіяни надали сумнівний препарат для прищеплення.

На жаль, ця тема не порушується під час Мінських перемовин та на інших міжнародних майданчиках. Слід було наголосити, що незважаючи на так званий «гуманітарний характер» постачання вакцин з Росії на окуповані території, рівень смертності від ковиду там значно перевищує загальносвітовий.
В ОРДЛО рівень смертності від ковиду перевищує світовий.

Наразі, за офіційною статистикою самопроголошеного «міністерства здравоохранения» окупованих районів Луганщини, рівень смертності серед тих, хто заразився – близько 12%. Тоді як у світі цей показник у середньому становить лише 1,7%-2%.

Зазначу: якщо станом на кінець липня на території ОРЛО було зарегистрировано близько 6,5 тисяч хворих на ковід, померло 574, то на 25 жовтня там уже – 17,5 тис. хворих і близько 2,2 тисяч померлих. У липні зайшов так званий «гумконвой» із російською вакциною «Sputnik Light». За ідеєю рівень смертності мав би знизитися, а він збільшився в кілька разів.

Одна з причин – несертифікована вакцина.

На мій погляд, такий високий рівень смертності насамперед пов'язаний із тим, що росіяни поставили до ОРДЛО несертифікований препарат. Якщо «Sputnik V» не отримав погодження для використання від Європейського агентства з лікарняних виробів та Всесвітньої організації охорони здоров'я, то вакцина «Sputnik Light» не пройшла сертифікацію навіть на території Росії.

Відповідні випробування мають закінчитися лише у грудні. Тоді як до ОРДЛО «Sputnik Light» завозили вже з лютого 2021 року.

Фактично окуповані території України використовуються країною-агресором як плацдарм для випробування несертифікованих вакцин. Використовується статус «сірих зон», де не діє ані українське, ані російське законодавство.

Є ще важливий момент, на який українській владі слід наголосити під час відповідної інформаційної кампанії. Дані про вакцинування на території Росії вносяться до єдиного порталу державних та муніципальних послуг – для формування електронного сертифікату.

У терористів немає доступу до цих систем.

І це вакцинування – недійсне навіть на території Росії, не говорячи вже про те, що не діє на території всіх інших країн.

Зверну увагу, що нині в ОРДЛО поширений новий штам ковиду – Дельта та Дельта Плюс. Примітно, що російська вакцина до ладу не могла впоратися і з найлегшими варіантами. Що вже казати про модифіковану версію «короні».

ОРЛО наразі є фактично закритою зоною. Окупанти визнали різкий сплеск захворюваності, величезну кількість летальних випадків. З огляду на масовий виїзд жителів ОРДЛО на територію Росії фактично без проходження відповідного епідеміологічного контролю, спалах коронавірусної інфекції був прогнозований.

Україна має наполягати на допуску Червоного Хреста до ОРДЛО та передачі визнаних ВООЗ вакцин через міжнародні інституції.
  • 0

Нет комментариев